Ambalajul ecologic care păstrează alimentele proaspete un timp îndelungat

O echipă de cercetători de la Universitatea Națională din Singapore a dezvoltat un material prietenos cu mediul, care poate fi folosit cu succes pentru ambalarea mâncării. Utilizarea lui încetinește dezvoltarea ciupercilor, dublând perioada de valabilitate a alimentelor perisabile, precum pâinea. Mai mult, materialul blochează razele ultraviolete, încetinind degradarea produselor din cauza oxidării sau a altor reacții fotochimice.

Ambalaj prietenos cu mediul

Pentru producerea materialului, nu se folosesc aditivi chimici, aceștia fiind înlocuiți cu o membrană pe bază de chitosan natural, întărită cu extract de semințe de grepfrut. Chitosanul este un polimer natural, biodegradabil, obținut din tratarea unor cochilii de creveți și alte crustacee. Are proprietăți antimicrobiene și antifungice. La rândul lui, extractul de semințe de grepfrut are proprietăți antiseptice, antimicrobiene, antifungice și antivirale.

Unul dintre cercetători, profesorul Thian Eng San, a explicat importanța descoperirii pentru industria alimentară:

Se acordă din ce în ce mai multă atenție dezvoltării unor materiale pentru ambalarea hranei care să aibă proprietăți antimicrobiene și antifungice, pentru a crește siguranța alimentară, pentru a extinde durata de viață la raft a produselor și pentru a reduce la minimum folosirea conservanților chimici. Consumatorii cer ambalaje confecționate din materiale naturale, prietenoase cu mediul și biodegradabile și care îmbunătățesc totodată capacitatea de conservare.

Pe lângă beneficiile menționate, autorii le amintesc și pe cele de mediu: „Extinderea duratei de viață la raft a produselor echivalează cu reducerea risipei alimentare și are atât beneficii de mediu, cât și economice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri