Copacii din jungla Amazoniană eliberează suficientă umezeală, prin procesul de fotosinteză, pentru a crea nori la altitudini mici și pentru a genera ploi, potrivit unui studiu, publicat recent în revista Academiei de Științe a SUA.
Cercetarea din revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences (PNA) este una de tip observațional. În cercetarea coordonată de profesorul Rong Fu, specialiștii au monitorizat fenomenul prin care frunzele copacilor din pădurea tropicală eliberează apa (proces numit transpirație), în timpul sezonului uscat. Ei au ajuns la concluzia că acest proces joacă un rol central în sudul Amazonului, atunci când se realizează trecerea din sezonul uscat către cel ploios.
„Deși este demonstrat faptul că transpirația contribuie la crearea precipitațiilor de deasupra pădurii amazoniene, este neclar dacă umezeala determină sau doar reacționează la ciclul sezonier al ploilor”, se arată în studiu.
Pentru a determina efectele și pentru a afla compoziția umezelii din pădurea tropicală, cercetătorii au folosit satelitul Aura al celor de la NASA, cu ajutorul căruia au analizat vaporii de apă. Au descoperit că, la finalul sezonului uscat, atunci când plantele au cele mai mari rate de creștere, în umezeala atmosferică se înregistrează valori mari în cazul deuteriului. Acesta este un izotop al hidrogenului, care este prezent în vaporii de apă din fotosinteză, dar absent în apa evaporată din ocean.
Umezeala produsă de frunzele copacilor prin transpirație este destulă pentru a crea nori de nivel scăzut (0 – 2.000 m, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale) și pentru a produce ploi slabe ca intensitate. Specialiștii mai susțin că, fenomenul ar putea fi suficient de puternic pentru a schimba modul în care bate vântul și pentru a aduce umezeala din ocean. În plus, ei au teoretizat că acest fenomen este declanșatorului sezonului ploios. În continuare, oamenii de știință vor să știe dacă aceleași efecte se produc și în pădurile tropicale din Congo.