Amazon a anunțat că a comandat 100.000 de mașini electrice, care vor fi pe șosele până cel târziu în 2030. Comanda, care este cea mai mare din istorie de acest tip de mașini, face parte din strategia companiei de a-și reduce emisiile. Angajamentul vine după ce angajații au pus presiune pe compania americană pentru acțiuni concrete față de schimbările climatice.
CEO Amazon, Jeff Bezos, a anunțat la mijlocul lunii septembrie planul companiei de a contribui la lupta față de schimbările climatice. De exemplu, va investi 100 de milioane de dolari în proiecte de împădurire, iar până în 2030, toată energia folosită va fi din surse regenerabile (până în 2024 – 80%).
Cele 100.000 de mașini electrice fac parte din acest plan. Vehiculele vor fi produse de start-up-ul american Rivian, pentru o sumă totală de cinci miliarde de dolari. Primele mașini vor ajunge pe șosele în 2021, iar câteva prototipuri vor apărea chiar în 2020. 10.000 vor fi livrate până în 2024, iar diferența de până la 100.000, până în 2030.
Rivian este un nume relativ nou în industria mașinilor electrice – deși funcționează din 2009 – după ce și-a făcut debutul în noiembrie 2018 cu două modele dezvltate in-house, un SUV denumit R1S şi un pick-up denumit R1T. Însă start-up-ul a atras dinainte atenția marii companii americane – Bezos l-a contactat personal pe managerul Rivian pentru a-și exprima intenția de a investi.
Acum o posibilă competiție pentru Tesla, Rivian a strâns 1,9 miliarde de dolari de la investitori, din care 700 de milioane de la Amazon. Ford a investit 500 de milioane de dolari, cu planul de a folosi dotările start-up-ului pentru a produce un nou vehicul.
Mașinile pentru Amazon vor fi produse în fabrica Rivian, o fostă uzină Mitsubishi din Normal, Illinois, SUA.
„Dacă o companie cu o infrastructură ca cea a Amazon – care livrează peste 10 miliarde de produse pe an – poate atinge obiectivele Acordului de la Paris mai devreme de 10 ani, atunci orice companie o poate face”, a transmis Bezos într-un comunicat. „Am discutat cu CEO altor companii globale și am găsit un interes crescut pentru acest subiect.
Angajamentul vine după ce angajații au pus presiune pe compania americană pentru acțiuni concrete față de schimbările climatice. La începutul anului, mii dintre aceștia au înaintat o propunere, la reuniunea anuală a acționarilor Amazon, prin care i-au cerut lui Bezos să elaboreze un plan privind schimbările climatice. Acționarii au respins atunci propunerea.
Pe 20 septembrie, 1.500 de angajați ai Amazon din toată lumea au participat la Global Climate Strike. Ei au cerut companiei să nu mai doneze politicienilor care neagă existența schimbărilor climatice, să nu mai lucreze cu companiile care activează în domeniul extragerii de combustibili fosili, de petrol și de gaz și să-și reducă emisiile la zero până în 2030.