Am epuizat cota de resurse naturale ale Pământului pentru 2021

Cu aproape o jumătate de an rămas, ne-am consumat, la nivel global, cota de resurse naturale ale Pământului pentru anul 2021. Am terminat resursele naturale generate de Pământ într-un an la fel de devreme ca în 2019, pe 29 iulie, după ce viteza consumului scăzuse în 2020 din cauza blocajelor provocate de pandemia de coronavirus.

În fiecare an, Earth Overshoot Day (EOD – Ziua Suprasolicitării Pământului) marchează data la care omenirea a folosit toate resursele naturale pe care Pământul le regenerează pe parcursul întregului an. În prezent, omenirea folosește cu 74% mai mult decât ceea ce pot regenera ecosistemele planetei – sau „1,7 planete”. De la EOD și până la sfârșitul anului, omenirea funcționează în regim de deficit ecologic.

Factorii determinanți notabili sunt creșterea cu 6,6% a amprentei de carbon în 2021 față de anul trecut, precum și scăderea cu 0,5% a biocapacității forestiere globale, cauzată în mare parte de defrișările din Amazon. Numai în Brazilia, 1,1 milioane de hectare au fost pierdute în 2020, iar estimările pentru 2021 indică o creștere de până la 43% de la an, la an a defrișărilor.

Care sunt datele pentru Europa Centrală și de Est

În ciuda unor mari diferențe între țările europene, niciuna dintre ele nu funcționează la un nivel sustenabil. În 2021, amprenta de carbon a transporturilor rămâne mai mică decât nivelurile anterioare pandemiei.

Conform Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), emisiile de CO2 provenite din transportul aerian intern și din transportul rutier vor rămâne cu 5% sub nivelurile din 2019, în timp ce pentru zborurile internaționale se așteaptă să se înregistreze un nivel cu 33% mai mic, potrivit IEA.

Pe de altă parte, se preconizează că emisiile globale de CO2 legate de energie vor reveni și chiar vor crește cu 4,8% față de anul trecut, deoarece redresarea economică include o cerere de combustibili fosili. În special, se anticipează că utilizarea cărbunelui la nivel mondial va crește foarte mult în 2021 și se estimează că va contribui cu 40% din totalul amprentei de carbon în acest an.

Ce putem face

Anul trecut, când pandemia a lovit întreaga lume, guvernele au demonstrat că pot acționa rapid, atât în ceea ce privește reglementările, cât și în ceea ce privește bugetarea, atunci când pun viețile umane mai presus de orice. Pe măsură ce impactul schimbărilor climatice și securitatea resurselor biologice converg, este nevoie de același nivel – sau chiar mai ridicat – de vigilență și acțiune rapidă din partea factorilor de decizie.

Suprasolicitarea Pământului este posibilă deoarece ne epuizăm capitalul natural – ceea ce compromite securitatea viitoare a resurselor umanității. Iar costurile devin din ce în ce mai evidente sub forma defrișărilor, a eroziunii solului, a pierderii biodiversității și a acumulării de dioxid de carbon în atmosferă. În cele din urmă, omenirea va trebui să opereze în limita resurselor ecologice ale Pământului, indiferent dacă acest echilibru va fi restabilit în urma unui dezastru sau a unui plan. Dar există soluții.

Mutarea datei Zilei Suprasolicitării Pământului (EOD) cu 5 zile mai târziu în fiecare an ar permite omenirii să ajungă la compatibilitatea cu o singură planetă înainte de 2050. Printre soluțiile care sunt disponibile și avantajoase din punct de vedere financiar se numără reducerea risipei alimentare, reducerea consumului de energie electrică și utilizarea transportului public sau de tip car sharing.

spot_img

Ultimele știri