Alți 10 zimbri au fost eliberați în Munții Țarcu

O nouă turmă de 10 zimbri a ajuns în Munții Țarcu, în apropierea comunei Armeniș. Aceștia provin din trei rezervații din Germania și Belgia, iar  după ce se vor adapta la noul ecosistem, zimbri vor fi eliberați în sălbăticie și vor trăi în Carpații Meridionali.

Zimbri

Acestea sunt primele zece exemplare din cel puțin 100 de zimbri pe care îi vom elibera în Carpații Meridionali în următorii cinci ani”, a declarat Frans Schepars, director al Rewilding Europe.

În Munții Țarcu există în prezent o populație de 20 de zimbri ce trăiesc în libertate deplină. Încă din 2013, WWF România și Rewilding Europe au demarat un proiect de repopulare a Carpaților Meridionali cu această specie emblematică.

Autoritățile locale precum și membrii comunităților din Armeniș și Feneș – localitățile din apropierea zonei de resălbăticire, au făcut posibile cele trei eliberări de zimbri anuale (prima având loc în 2014), aceste evenimente fiind primii pași spre a crea o populație viabilă de zimbri în libertate.

O călătorie lungă de peste 5000 de km

Zimbri aduși azi provin din diferite grădini zoologice sau rezervații din Europa. Trei au fost donați de parcul  Bellewaerde din Belgia, unul de către rezervația Neumünster din Germania – ce a fost găzduit o săptămână de rezervația belgiană Han-sur-Lesse, un partener vechi al proiectului, iar alți șase zimbri au fost donați de rezervația Wisentgehege, tot din Germania.

Cele zece exemplare au sosit sănătoase, în ciuda stresului imens cauzat de călătoria lungă de 5000 de km și au fost eliberate într-o zonă de aclimatizare de 15 hectare.

padoc

După aproximativ o lună, odată ce zimbrii își vor reveni după stresul provocat de relocare și se vor obișnui cu noul mediu, vor ieși într-o zonă de resălbăticire de 150 de hectare, unde își vor redobândi instinctele sălbatice și vor forma o turmă. Când vor fi suficenți de puternici pentru a supraviețui pe cont propriu, zimbri se vor alătura celorlalte 20 de exemplare ce trăiesc deja în sălbăticie, devenind o parte din ecosistemul natural din situl Natura2000 Munții Țarcu, ce se întinde pe o suprafață de 59.000 de hectare.

Peste 300 de zimbri până în 2024

Astfel de evenimente vor continua să aibă loc încă cel puțin cinci ani, parte a proiectului LIFE „Măsuri urgente pentru recuperarea populației de zimbru în România” (LIFE Zimbru) finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE.  De asemenea, în luna mai a acestui an, au fost puse bazele creării unui centru de reproducere a zimbrului la Grădina Zoologică din Hunedoara.

Obiectivul pe care Rewilding Europa și WWF România l-au stabilit în cadrul proiectului LIFE Zimbru este de a crea o populație sălbatică, viabilă, de cel puțin 193 de zimbri până în 2020, care poate să crească până la 300 de exemplare până în 2024. Prin aducerea înapoi a zimbrilor se face o contribuție substanțială la salvarea acestei specii deosebit de importante pentru natura din Europa. Acesta face parte dintr-o inițiativă de resălbăticire mai amplă în România, unde cele două organizații lucrează pentru a crea una dintre cele mai mari zone sălbatice învecinate din Europa cu o suprafață de aproximativ 3 milioane de hectare, care leagă diferite zone protejate, zone de sălbăticie naturale și zone de resălbăticire, cea mai mare zonă de acest fel din zona Carpaților Meridionali.

zimbri muntii tarcu

O specie mai rară decât rinocerul negru

Zimbrul european este cel mai mare mamifer terestru sălbatic de pe continent. Cândva,  cutreiera toată Europa, mai puțin nordul Scandinaviei și părțile sudice ale Peninsulei Iberice și Italia. Acesta a fost vânat excesiv de oameni până când în cele din urmă a dispărut din sălbăticie, în 1927. La momentul respectiv, rămăseseră doar 54 de exemplare, toate în captivitate. O reproducere și un proces de reintroducere lent, dar de succes, în Europa Centrală și de Est au contribuit la stabilirea unei noi populații sălbatice. Populația globală de zimbri este estimată acum, conform datelor oficiale, la 5 046 de exemplare (ianuarie 2014). Dintre acestea, doar 3 230 locuiesc în turme libere sau semi-libere.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri