Doi români vor să ofere lumii alternative la ambalajele de unică folosință

Au început prin a renunța la pungile de unică folosință, la ambalaje și la PET-uri. Au creat alternative de ambalare „etice și sustenabile”, iar acum vor să își exindă activitatea și să creeze noi produse. Sunt din Sibiu și s-au angajat să lupte împotriva deșeurilor din plastic.

 

În 2013, Ioana Tănase și Mihai Emil au creat Alternative, o inițiativă prin care și-au propus să prevină generarea deșeurilor din plastic. Ioana și-a început demersul cu acțiuni pe plan personal, refuzând să mai cumpere produse ambalate:

Am început să trăiesc fără plastic, să refuz categoric toate pungile de plastic oferite, să cumpăr fructe și legume fără ambalaje, mi-am făcut un obicei din a merge săptămânal la piață de unde puteam cu ușurință să cumpăr alimente la vrac fără niciun fel de ambalaj, cultivate local. Am renunțat la a mai cumpăra apă sau băuturi în sticle din plastic, preferând apa de izvor, cea de la robinet sau cea îmbuteliată în sticle returnabile. Apoi am trecut la următorul nivel de schimbări: am refuzat paiele din plastic, paharele, tacâmurile și recipientele de unică folosință. Cu timpul am descoperit că există și produse cosmetice și de igienă personală 100% naturale și ambalate în materiale sigure, reciclabile. Fiecare parte a vieții mele s-a schimbat complet într-un sens pozitiv.

Green Report Shop Produse ECO

Cum încearcă cei doi să schimbe și viețile altor consumatori

După ce au demonstrat că se poate trăi fără plastic, cei doi au hotărât să influențeze și comportamentul de consum al celor din jur. Au creat săculeți din bumbac și iută pentru fructe și legume, săculeți pentru pâine, învelitori de sendvișuri, dischete demachiante și plase eco.

alternative ambalaje din plastic

Acum, încearcă să obțină finanțare pe site-ul Indiegogo, pentru a le produce în serie pe plan local.

În viitor, inițiatorii Alternative vor să își lărgească gama de produse și să ofere tacâmuri, căni și pahare pentru exterior, jucării, paie pentru băuturi, recipente pentru mâncăruri calde și instalații de compost. Pentru toate vor căuta materiale „naturale, etice, sustenabile și sănătoase”, care să funcționeze ca alternative „la obiectele de unică folosință fabricate din plastic”.

Lupta împotriva plasticului, o acțiune asumată la nivel global

Pe lângă propriile demersuri, Ioana și Mihai propun cetățenilor să se implice activ în lupta împotriva deșeurilor de plastic. Ei le cer semnarea unei petiții care ar impune introducerea la nivel european a unui sistem de taxare a ambalajelor reciclabile și de returnare a garanției pentru ambalajele predate de consumatori. De asemenea, sugerează aderarea la mișcări precum August fără plastic și Break free from plastic.

Demersul lor a fost impulsionat de statistici sumbre. În România, reciclăm doar 5% din deșeurile generate. Aceasta înseamnă că 7 milioane de tone de deșeuri ajung anual la gropile de gunoi sau direct în natură. Până la crearea unui sistem eficient de colectare selectivă și reciclare, cea mai bună metodă rămâne reducerea cantității de deșeuri aruncate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri