Alstom ar vrea și alte oferte pentru vânzarea diviziilor Thermal, Renewable și Grid

Alstom a primit o ofertă angajantă din partea GE pentru achiziția operațiunilor din sectorul Energie. Tranzacția propusă vizează sectoarele Thermal Power, Renewable Power și Grid, precum și sectorul corporativ și servicii comune. Prețul propus reprezintă o valoare a acțiunilor (Equity Value) de 12,35 miliarde de euro și o valoare netă a activelor operaționale (Enterprise Value) de 11,4 miliarde de euro, sau 12,2x FY13 EBIT.

În contextul acestei oferte ferme, Alstom nu are dreptul de a solicita oferte de la părți terțe pentru achiziția operațiunilor din sectorul Energie. Cu toate acestea, Grupul și-a rezervat dreptul de a lua în considerare posibile oferte nesolicitate pentru achiziția operațiunilor din acest sector și de a participa la discuții cu ofertanții care dau dovadă de intenții serioase ce ar putea genera o ofertă superioară pentru Alstom.

Alstom a primit săptămâna trecută de la General Electric o ofertă angajantă de achiziție a operațiunilor noastre din sectorului energetic (Power și Grid). Grupul și-a rezervat dreptul de a lua în considerare alte oferte nesolicitate potențial superioare. Dacă această inițiativă  va fi aprobată și definitivată, Alstom se va concentra pe operațiunile Transport”, a declarat Patrick Kron, Președinte și CEO al Alstom.

Renunțarea la un pachet minoritar în Alstom Transport, planificată anterior, va rămâne în așteptare.

Vânzările a avut o creștere organică de 4% comparativ cu anul precedent

În perioada 1 aprilie 2013 – 31 martie 2014, Alstom a înregistrat comenzi în valoare de 21,5 miliarde de euro, cu 10% mai puțin decât anul trecut. Vânzările, care au înregistrat 20,3 miliarde de euro, au avut o creștere organică de 4% comparativ cu anul precedent. Veniturile din operațiuni au avut o valoare de 1,424 milioane de euro, mai puțin cu 3%, cu o marjă operațională de 7%.

Venitul net a scăzut de la 768 milioane de euro în anul fiscal 2012/13 la 556 milioane de euro, în principal din cauza procesului mai intens de restructurare și a situației financiare globale, precum și unor cheltuieli conexe specifice și a unor provizioane. Fluxul liber de numerar a fost pozitiv în a doua jumătate a anului 2013/14, ajungând la 340 de milioane de euro, după ieșiri de 511 milioane de euro în prima jumătate a anului.

La următoarea Adunare Generală Anuală nu va fi propusă distribuția de dividende.

Alstom a avut o performanță comercială mai bună în a doua jumătate a anului, iar acest lucru a permis Grupului să termine anul cu un raport comenzi-livrări supraunitar. Vânzările au crescut organic cu 4%, lucru determinat cu precădere de performanțele solide ale sectoarelor Transport și Renewable Power. Marja operațională de 7% a fost determinată mai ales de un mix favorabil în sectorul Thermal Power, de evoluția constantă în Transport și de impactul Planului nostru de Performanță, d2e. Fluxul liber de numerar a fost pozitiv în a doua jumătate a anului, compensând parțial ieșirile din prima parte”, a mai spus Patrick Kron

În anul fiscal 2013/14, Alstom a înregistrat comenzi în valoare de 21,5 miliarde de euro, cu 10% mai puțin față de anul precedent și o creștere de 4% a comenzilor în al doilea semestru, fapt datorat semnării unor contracte importante în sectoarele Thermal Power și Transport. La 31 martie 2014, portofoliul de comenzi al grupului avea o valoare de 51,5 miliarde de euro, reprezentând vânzările pe 30 de luni.

Creștere organică a vânzărilor și stabilitatea profitului operațional

Această evoluție pozitivă a fost determinată în principal de sectoarele Transport și Renewable Power (ambele în creștere organică cu 9%). Vânzările sectorului Grid au înregistrat, de asemenea, o creștere organică de 6%, în timp ce vânzările sectorului Thermal Power s-au menținut stabile.

În anul fiscal 2013/2014, venitul operațional a totalizat 1.424 milioane de euro, față de 1.463 milioane de euro în anul precedent, cu o marjă operațională de 7%.

Profitul net a totalizat 556 milioane de euro, în scădere cu 28% față de anul precedent. Acesta a fost afectat de costurile de restructurare (220 milioane de euro în 2013/14, față de 137 milioane de euro în anul precedent), cheltuielile financiare ridicate și cota de impozitare, precum și de diferite taxe juridice specifice și cheltuieli conexe.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri