Allianz Risk Barometer 2020: schimbările climatice aduc o creștere a complexității riscurilor la care sunt supuse companiile

Schimbările climatice ocupă în ediția din acest an a barometrului de risc Allianz poziția a șaptea – cea mai înaltă de până în prezent – și se situează deja printre primele trei riscuri la adresa companiilor din regiunea Asia-Pacific, Australia, Hong Kong, India și Indonezia.

O creștere a pagubelor materiale este cea mai mare amenințare pe care companiile o indică (49% din răspunsuri), în condițiile în care creșterea nivelului mării, severitatea secetelor, furtunile aprige și inundațiile masive reprezintă amenințări pentru fabrici si alte active ale companiilor, precum si pentru legăturile de transport și energie de care depind lanțurile de aprovizionare.

În plus, companiile sunt îngrijorate de impactul operațional (37% dintre răspunsuri), care ar putea însemna relocarea facilităților de producție, precum și de impactul potențial de piață și reglementare (35% și 33% dintre răspunsuri).

Este posibil ca business-urile să fie nevoite să se pregătească pentru mai multe litigii în viitor. Litigii legate de schimbările climatice care vizează marii poluatori au fost deja înregistrate în 30 de țări, majoritatea în SUA.

„Există o conștientizare din ce în ce mai mare în rândul companiilor asupra efectelor dramatice ale încălzirii globale cu peste două grade Celsius. Lipsa măsurilor de combatere a schimbărilor climatice va declanșa acțiuni de reglementare și va influența deciziile clienților, acționarilor și partenerilor de afaceri. Ignorarea riscului climatic este mai costisitoare decât confruntarea acestuia. Prin urmare, fiecare companie trebuie să-și definească rolul, poziția și ritmul pentru adaptarea la schimbările climatice – iar managerii de risc trebuie să joace un rol cheie în acest proces”, completează Chris Bonnet, Head of ESG Business Services la AGCS. Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS) este o divizie a Grupului Allianz, specializată în furnizarea de soluţii de asigurare corporate si consultanţă de risc.

Pe primul loc se află, în premieră, atacurile cibernetice (39% dintre răspunsuri), pe locul secund se situează riscul de întrerupere a activității, iar pe locul trei se află schimbările legislative și de reglementare (27%). Schimbările climatice au fost indicate de 17% dintre respondenţi.

Printre clienții AGCS se numără companii din topul Fortune 500 Global, companii mici și mijlocii și persoane fizice. AGSC oferă soluții de asigurare în peste 200 de ţări prin intermediul a peste 4.400 de angajaţi. În 2018 AGSC a subscris prime brute totale în valoare de 8,2 miliarde de euro.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri