Pretul alimentelor va creste cu pana la 40% in urmatorii zece ani, pe fondul cresterii cererii de biocombustibili pe pietele in curs de dezvoltare, arata un raport ONU, citat de The Guardian.
Previziunile sunt legate de pretul graului si cerealelor in urmatorul deceniu, care vor creste cu 15 – 40%, iar in termeni reali, cresterea va fi si mai mare, in functie de inflatie. Preturile uleiului vegetal va creste cu peste 40%, iar cel al lactatelor cu 16-45%. Cu toate acestea, pretul carnii nu va creste la fel de mult, chiar daca cererea se va dezvolta considerabil.
Chiar daca raportul sustine ca productia va acoperi cererea de carne, subliniaza faptul ca recentele cresteri de pret si criza economica au contribuit la raspandirea foametei si a insecuritatii legate de hrana. Aproximativ un miliard de oameni sufera de subnutritie in prezent, mai arata raportul ONU.
“Investitiile pentru incurajarea acestor oameni, care traiesc de pe urma agriculturii de subzistenta, sunt vitale. Nu numai ca acest lucru va creste suprafata agricola, dar va contribui la cresterea prosperitatii in zonele sarace”, a declarat Barbara Crowther, director de comunicare la Fairtrade Foundation.
Raportul arata ca productia si productivitatea agricola trebuie accelerate si subliniaza nevoia unui sistem comercial functional, pentru a asigura competitia corecta si distribuirea surplusului de alimente in zonele sarace.
De asemenea, a fost conturat rolul statelor in curs de dezvoltare in ce priveste cresterea cererii si a productiei. Brazilia este de departe producatorul agricol cu cea mai rapida rata de crestere, cu o capacitate ce va creste cu 40% in urmatorii 10 ani. De asemenea, productia va creste cu peste 20% in China, India, Rusia si Ucraina.