Achiziționarea alimentelor organice este una dintre măsurile pe care oamenii le pot lua pentru a combate declinul global al insectelor, conform experților.
Agricultura intensivă și utilizarea excesivă a pesticidelor sunt unele dintre principalele cauze ale declinului populațiilor de insecte, conform primei analize științifice globale de acest gen. Peste 40% dintre speciile de insecte sunt în declin și o treime sunt în pericol de dispariție, rata de extincție fiind de opt ori mai mare decât în cazul mamiferelor, păsărilor și reptilelor. Masa totală a insectelor scade cu 2.5% pe an, sugerând că acestea ar putea dispărea în decursul unui secol, amenințând colapsul catastrofal al ecosistemelor naturale.
„Este cu siguranță o urgență. Aceasta este o reală și dramatică problemă globală. Dacă cumperi alimente organice, te asiguri că terenurile sunt folosite mai puțin intensiv. Există o mulțime de studii care arată că agricultura organică este mai bună pentru insecte decât agricultura intensivă.”, a declarat Axel Hochkirch, de la Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.
Oamenii cu grădini pot să ajute insectele prin tăierea mai rară a ierbii și plantarea speciilor endemice, precum și prin evitarea utilizării fertilizatorilor chimici și a pesticidelor.
Experții recomandă plantarea florilor sălbatice pentru protecția recoltelor și sănătatea insectelor polenizatoare
Un studiu recent arăta că grădinile urbane și spațiile în care buruienile sunt lăsate să crească au o influență pozitivă majoră asupra albinelor și a altor insecte polenizatoare.
Conform lui Hochkirch, cea mai importantă măsură la scară largă care poate ajuta insectele este reducerea subvențiilor acordate agriculturii intensive.
„Aceasta este cea mai mare amenințare pentru majoritatea speciilor. Nu poate fi rezolvată decât la nivel politic. Trebuie să schimbăm sistemul de plată a fermierilor. Nu fermierii sunt vinovați, ci sistemul.”
Aproape o cincime din bugetul total al Uniunii Europene, în valoare de peste 28 de miliarde de euro, este utilizat pentru a suține producția animalieră pe teritoriul Europei, conform unui nou raport de la Greenpeace.