Anumite tipuri de alge pot ajuta recifele de corali sa reziste la temperaturile mai ridicate ale marilor si sa previna procesul de decolorare, potrivit cercetatorilor australieni, informeaza Reuters. Coralii sunt vulnerabili la schimbarile climatice si fara o adaptare genetica rapida la noile conditii, acestia nu vor putea face fata la cresterile de temperatura preconizate in urmatorii 50 de ani, spun expertii.
Recent, insa, cercetatorii din Australia au sustinut ca e posibil sa fi gasit un raspuns la situatia unora dintre corali care continua sa creasca in apele calde, in ciuda faptului ca restul mor. Se pare ca solutia depinde de o specie de alge unicelulare, tolerante la caldura, care traiesc in tesutul coralilor, potrivit expertului Ray Berkelmans de la Institutul Australian de Stiinte Marine.
In noul studiu, cercetatorii au urmarit indeaproape si au analizat 480 de colonii de corali din Insulele Keppel, parte din Marea Bariera de Corali. Concluziile au aratat ca 94% dintre acesti corali erau acoperiti cu un strat din aceste alge rezistente la caldura, numite C2. In urma unui proces natural de decolorare care a avut loc in 2006, acei corali care au supravietuit erau acoperiti cu algele C2.
"Ipoteza ar fi ca C2 era dominanta in tesutul coralilor, insa pana acum se stia ca exista o alta alga dominata la nivelul tesuturilor coralilor, si anume alga D-type. Se pare ca aceasta alga dominanta a fost eliminata din cauza temperaturilor ridicate ale apei, iar alga C2, toleranta la caldura, i-a luat locul. Din moment ce coralii s-au regenerat, inseamna ca alga C2, care avea o densitate mai mica, a devenit cea dominanta", explica Berkelmans.
Unele alge produc compusi toxici in apele mai calde, iar coralii incearca sa le elimine pentru a putea supravietui. Totusi, adesea, coralii mor inainte de a apuca sa scape de aceste alge nocive. Berkelmans sustine ca echipa sa va continua sa studieze coralii care au reusit sa supravietuiasca fenomenului de decolorare. "E din cauza ca acesti corali contin o densitate mai mica de alge D-type ? Si daca este asa, trebuie sa protejam mai bine algele C2 ca sa poata inmulti mai repede?", se intreaba Berkelmans, anticipand viitoarele cercetari.
Foto: Reuters