Alerte mai rapide și mai precise în caz de inundații

10000000000003E10000025E21D3833BAlertele de inundații lansate în timp util și monitorizarea în timp real a urgențelor legate de inundații pot salva vieți și preveni pagube materiale, asupra infrastructurii și asupra mediului. Imprints, WeSenseIt și UrbanFlood sunt doar trei exemple de proiecte finanțate de UE care au dezvoltat sisteme unice de prognoză și alertă destinate avertizării comunităților cu privire la iminența inundațiilor, potrivit unei informări a Comieie Europene.

Gestionarea și prevenirea inundațiilor reprezintă elementul central al proiectului Imprints, care a dezvoltat o platformă de avertizare timpurie cu scopul de a reduce la aproximativ două ore (sau chiar mai puțin) timpul de reacție în eventualitatea viiturilor rapide. Datorită acestui sistem, oamenii au, teoretic, mai mult timp la dispoziție pentru a se retrage din calea pericolului. Platforma are la bază previziuni mai exacte în ceea ce privește precipitațiile, utilizând modele meteorologice și rețele de radare meteorologice. Software‑ul este capabil să emită previziuni cu privire la fluxurile de apă de la nivelul solului și să furnizeze un sistem complet de avertizare timpurie care să ofere informații despre viiturile rapide, despre cantitatea de deșeuri pe care acestea le-ar putea transporta și despre eventualele daune pe care le-ar putea provoca asupra infrastructurii locale.

În serviciile legate de utilizarea apei și în activitățile hidro-meteorologice din Spania, Elveția și Franța, aceste inovații ale proiectului sunt utilizate în scopul perfecționării sistemelor de prognoză în timp real din țările respective. Totodată, indicatorii pentru viituri rapide elaborați în cadrul acestui proiect sunt în prezent utilizați în contextul Sistemului european de sensibilizare la inundații (European Flood Awareness System), deja operațional.

În paralel, WeSenseIt, proiect care se încheie în septembrie 2016, utilizează eficient puterea de observare umană, ca element esențial al unui sistem de avertizare rapidă. Participanții la proiect efectuează măsurători utilizând aplicații noi, dezvoltate în prezent în cadrul proiectului, și transmit informații și imagini prin intermediul telefonului mobil. Noile tehnologii și soluții sunt în curs de testare în Italia, Țările de Jos și Regatul Unit.

Am dezvoltat aplicații mobile destinate gardienilor care patrulează de-a lungul râurilor în Regatul Unit pentru a depista riscurile de inundații. Aceștia le pot utiliza pentru a face fotografii care identifică exact locurile respective în cazul în care consideră că există motive de îngrijorare”, spune Fabio Ciravegna, coordonator de proiect la Universitatea din Sheffield.

În Italia, la sfârșitul lunii martie, s-a realizat o evaluare cu participarea a aproximativ 500 de voluntari, în cadrul căreia s-a simulat o inundație în orașul Vicenza.

În cursul unei inundații, barajele și digurile situate de-a lungul râurilor sunt expuse pericolului. Proiectul UrbanFlood a dezvoltat senzori și tehnologie conexă pentru monitorizarea digurilor de protecție împotriva inundațiilor, cu scopul de a furniza avertizări timpurii dacă există riscul prăbușirii acestora. Senzorii subterani monitorizează starea digurilor și eventualele modificări ale nivelului apei, precum și alți factori, cum ar fi temperatura, umiditatea și mișcările pământului. Aceste informații sunt apoi evaluate de software-ul de modelizare dezvoltat în cadrul proiectului, care poate declanșa o alertă în cazul în care există vreo problemă. Software-ul calculează viteza cu care locul respectiv va fi inundat dacă se prăbușește barajul și chiar propune cele mai bune modalități de a asigura transferul cetățenilor către zone mai sigure.

UE continuă să investească în programe de cercetare și inovare care se ocupă de gestionarea și prevenirea inundațiilor. Scopul nostru este de a ajuta guvernele să ia măsuri adecvate și coordonate pentru a reduce acest risc și pentru a-și proteja cetățenii”, a adăugat Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare și știință.

La rândul său, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene contribuie la proiectele de cercetare cu privire la inundații prin dezvoltarea unor sisteme europene și globale de prognoză și monitorizare a inundațiilor, cum ar fi EFAS, GloFAS și GFDS.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri