Guvernul japonez considera ca este posibil ca la doua dintre reactoarele centralei nucleare Fukushima 1 sa fi fost declansate procese de fisiune, dupa o serie de avarii provocate de cutremurul violent de vineri, informeaza Mediafax.
"Credem ca este foarte probabil sa se fi declansat o fisiune", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Yukio Edano.
"Nu putem verifica ce se intampla in miezul reactorului, dar luam masuri plecand de la aceasta ipoteza", a adaugat el, referindu-se la reactoarele 1 si 3 de la centrala nucleara, unde presiunea a crescut semnificativ din cauza unor disfunctii ale sistemelor de racire.
Reactorul 1 al centralei a inregistrat inca de sambata o crestere a temperaturii, ceea ce a determinat autoritatile sa deschida vanele pentru a evacua excesul de vapori.
O explozie produsa in incinta centralei a dus la prabusirea cladirii care adapostea reactorul, insa Guvernul japonez a dat asigurari ca invelisul acestuia nu a fost afectat.
Accidentul de ieri de la centrala nucleara Fukushima, evaluat la nivelul 4 pe o scara cu 7 gradatii
Agentia japoneza pentru securitate nucleara si industriala a anuntat ca accidentul este evaluat la nivelul 4 pe scara cu 7 gradatii INES, care masoara evenimentele nucleare si radiologice. Nivelul 4 desemneaza accidentele care nu implica riscuri importante in afara centralei.
Operatorul centralei, compania TEPCO, a anuntat ca si reactorul 3 inregistreaza probleme similare. "La ora 5.30 (sambata, 22.30, ora Romaniei), alimentarea cu apa a fost intrerupta, iar presiunea din interior a inceput sa creasca", a afirmat un purtator de cuvant al TEPCO, adaugand ca "toate sistemele de mentinere a nivelului lichidului de racire s-au blocat".
Ulterior, nivelul lichidului de racire a fost restabilit, a precizat el.
Limita maxima legala de radioactivitate, depasita
Compania a afirmat ca, in urma avariilor provocate de cutremurul de vineri, in zona centralei a fost depasita limita maxima legala a radioactivitatii, insa guvernul japonez a precizat ca situatia poate fi controlata. "Daca reducem (presiunea) aerului si injectam apa (pentru racirea sistemului), putem controla situatia", a spus Edano.
"Nivelul radiatiilor scazuse in noaptea de sambata spre duminica, dar duminica dimineata a reinceput sa creasca si a depasit limitele stabilite de Guvern", a declarat un purtator de cuvant al companiei.
"Am informat Guvernul, prin transmiterea unui raport urgent", a adaugat el.
Potrivit expertilor, evacuarea localnicilor este cea mai buna masura care poate fi luata in caz de pericol radioactiv, iar distanta la care acestia ar trebui adapostiti ar trebui sa fie cat mai mare.