Primul ministru nipon, Naoto Kan, a interzis astazi consumul de legume si lapte crud in trei prefecturi din Japonia, informeaza Kyodo News.
Printre acestea se numara varza, conopida, spanacul sau broccoli, iar prefecturile vizate sunt trei, printre care Fukushima si Ibaraki, aflate la nord de Tokyo, metropola ce numara 35 de milioane de locuitori.
Astfel, dupa cutremur, tsunami ori explozii nucleare, japonezii au inceput sa se teama din ce in ce mai mult si de alimente asupra carora planeaza suspiciunea ca ar putea fi puternic radioactive.
Potrivit Federatiei nationale a cooperativelor agricole din Japonia, care distribuie in principal alimente din regiune Fukushima, de luni a incetat deja livrarea oricarui aliment posibil iradiat.
„Daca o persoana consuma cel putin 100 de grame dintr-o leguma contaminata, timp de 10 zile, acest lucru echivaleaza cu o jumatate din radiatiile la care este expusa timp de un an”, a precizat ministrul.
Aceste noi interdictii apar dupa ce luni au aparut suspiciuni de contaminare legate de pesti si alge, produse care nu lipseau de obicei din meniul japonezilor.
Autoritatile sanitare au cerut, de asemenea, prefecturilor din Chiba si Ibaraki, care se afla la est de Tokyo, sa inteteasca controalele si programele de inspectie asupra produselor piscicole.
In afara de Tokyo, un alt oras, Hitachiota, aflat in prefectura Ibaraki, are probleme cu apa potabila. Locuitorii au fost sfatuiti sa nu o mai foloseasca, in special pentru pregatirea hranei copiilor.
Citeste si: Bebelusii din Tokyo risca sa fie iradiati din cauza apei de la robinet