La finalul acestei săptămâni, pe 23 februarie, Germania va avea alegeri anticipate. Un partid care a crescut surprinzător în ultima perioadă este AfD (Alternativă pentru Germania – Alternative für Deutschland), locul 2 în sondaje. Partidul are o orientare clară de extremă dreapta, fiind în sfera de euroscepticism – cu dorința de impact pe policile de mediu ale Germaniei.
Partidul are și un Manifest, unde politicile de mediu și energie și-au făcut ușor loc. Pe fondul creșterii lor în preferințe și poate a unei surprize pe care poporul german l-ar putea face în weekend clasei politice, am ales să analizăm propunerile AfD și datele pe care manifestul le prezintă.
MEDIU
AfD pune pe primul loc omul pe care îl vede nu ca „un intrus”, ci ca „agent integrat în planul de acțiune”.
Co-lidera Alice Weidel declara în 2019, pentru ziarul german Welt, că ea consideră că oamenii sunt o cauză a schimbării climatice pentru că „influența umană nu este semnificativă”, conform ziarului german Welt.
Promisiunile propun protejarea resurselor ca solul, apa, aerul, peisajul, fauna și flora de la exploatare. Prioritățile politicilor de mediu, conform Manifestului partidului, sunt:
- reducerea la minimum a consumului de terenuri necultivate,
- reducerea poluării solului și a apei,
- îmbunătățirea calității aerului,
- măsuri pentru reducerea poluării fonice.
AfD, care se declară adevărați protectori ai naturii, au găsit și adevărații inamici ai acesteia – eolienele! Este punctat foarte clar, pe margine, în culoarea partidului, că „AfD se opune oricărei acțiuni viitoare de dezvoltare a turbinelor eoliene în Germania.”
Aceștia prevăd ca eolienele să fie ridicate doar în cazuri excepționale și în locuri în care nu aduc niciun deserviciu oamenilor, vieții sălbatice și peisajului.
Totuși, Alice Weidel reflectă prin declarațiile sale viziunea partidului. În 2019, declara că demonstrațiile pentru protecția mediului organizate de platforma Fridat for Future și Greta Thunberg sunt înfricoșătoare, și spunea despre ele: „Este cu adevărat incredibil, această capacitate de campanie, ceea ce ne vine în cale!”, conform ziarului Frankfurter Rundschau.
La capitolul protecția animalelor, partidul de extremă dreapta pare să fie mult mai pro-natură, stipulând că animalele, fiind ființe „sensibile”, au nevoie de dreptul la adăpost.
Prin acest drept la adăpost adecvat, ei enumeră: circurile, grădinile zoologice și delfinariile/acvarii.
ENERGIE
În manifestul lor, membrii AfD pare că redau aceeași retorică a extremei dreaptă europeană: schimbările climatice au existat pe planetă dintotdeauna și dau semnale că acestea nu sunt un lucru îngrijorător.
Un alt aspect negat de AfD este necesitatea decarbonizării și planurile pentru aceasta. Aceeași retorică a avut-o și Călin Georgescu în campania sa.
Începutul capitolului de politici de energie prevede că „AfD susține <<Protecția Mediului>>, dar neagă <<Politica Germană de Protecție a Climei>> și planurile de <<decarbonizare>> și <<schimbare a societății>>”.
De asemenea, partidul lui Alice Weidel promite că nu va impune „greutăți financiare” pentru emisiile de dioxid de carbon, iar organizațiile de mediu nu vor mai primi finanțări.
Energia regenerabilă a intrat și ea sub vizorul politicienilor de la AfD.
Eolienele sunt prezentate ca distrugătoare de peisaj natural și ucigătoare de păsări. Însă, un astfel de argument este parțial adevărat, conform unui răspuns oferit de Parlamentul European în 2024, „[u]tilizarea tehnologiei pentru a detecta prezența păsărilor, pentru a le speria și pentru a opri turbina în caz de coliziune minimizează riscul ca turbinele eoliene să ucidă sau să mutileze păsări, dar nu împiedică pierderea biodiversității prin pierderea habitatului și deplasarea faunei sălbatice.”
În Manifest, regenerabilele provenite din solar și eolian sunt prezentate ca niște metode foarte nesigure și volatile de generare a necesarului de energie.
De asemenea, discursul este orientat spre incapacitatea regenerabilelor de a fi soluții pe termen lung față de energia generată de „combustibilul fosil sau nuclear”.
Prețurile la chirie, o mare problemă în orașele germane, sunt prezentate și în combinație cu reglementările privind construcțiile sau renovările. Ordonanța privind economisirea energiei (EnEV) și Legea privind energia termică regenerabile (EEWärmeG) sunt principalele vinovate în Manifestul AfD unde este punctat că locuințele devin inaccesibile pentru persoanele cu venituri medii și mici.
Nuclearul pare să fie răspunsul la problemele pe care AfD le ridică în Manifestul de partid. Aceștia vor să lase să funcționeze în continuarea centralele nucleare care sunt în proces de închidere și să finanțeze proiectele de cercetare privind tehnologiile aplicabile energiei nucleare.
AGRICULTURĂ
Când vine vorba de agricultură, AfD își arată din nou orientarea de dreapta. Numit „Mai multă concurență, mai puține subvenții în agricultură”, subcapitolul dedicat arată că scopul pământului arabil este doar de a crea hrană, fără a i se atribui altă țintă.
Este propus un noul model de a face agricultură să fie cel „istoric”, fără a compromite pământul prin „acapararea terenurilor și promovarea culturilor de biomasă pentru energie, așa cum este practicată de corporațiile internaționale”.
De altfel, accentul cade, desigur, și pe mâncarea sănătoasă, de calitate și fără chimicale. Aceștia propun noi reglementări privind alimentele și transparență în ceea ce privește originea acestora, argumentând că regulamentele actuale ale UE nu sunt destul de detaliate și doar induc în eroare consumatorii.
În ceea ce privește subvențiile amintite, acestea se referă la fondurile primite de la Uniunea Europeană. Acestea sunt caracterizate drept „risipite”, iar Uniunea Europeană este mult prea birocratică pentru partidul german (sic!).
AfD promite eliminarea pas cu pas a exceselor birocratice și redarea libertății de decizie a fermierilor germani.
La capitolul pesticide, AfD apleacă urechea către Organizația Mondială a Sănătății, care se opune utilizării pesticidului glicol-fosfat. Însă este adăugat că acesta nu se va utiliza până când „se va dovedi că este inofensiv”.
VÂNĂTOARE ȘI PESCUIT
Pescuitul este prezentat ca un important aspect al economiei și al asigurării de hrană în Manifestul AfD. Cu un accent care cade foarte mult pe susținerea pescarilor individuali, aceștia nu susțin deloc și impactul asupra mediului: „Pescuitul cu plasele de pescuit în regiunile protejate ale Mării Baltice nu ar trebui să fie interzis, iar extinderea zonelor de conservare a naturii nu ar trebui continuată”.
Vânătoarea este și ea abordată în program într-un mod complet nesustenabil, punând accentul pe gestionarea holistică a pădurilor. Vânătorul este considerat cel mai bun cunoscător al biodiversității și al vânătorii ETICE, iar părerile sale „trebuie să fie luate luate în considerare mult mai des”.
Manifestul AfD nu surpinde prin idei inovatoare, ci doar prin negație și jumătăți de adevăr.
Negarea unui adevăr care ne schimbă viețile de zi cu zi, adică schimbările climatice, este cu totul specific partidelor de extremă dreapta din toată lumea. Dacă ne uităm la administrația Trump sau la discursul lui Călin Georgescu, modelele sunt aceleași.
Nu ne rămâne decât să ne întrebăm: De ce le este extremiștilor de dreapta atât de frică de eoliene?
CITEŞTE ŞI:
Make pollution great! – again? Politicile de mediu în timpurile lui Trump
Programul de mediu al lui Călin Georgescu: mai multe necunoscute decât soluții
#Germania2024 #AlegeriGermania #PoliticăEuropeană #AfD #SchimbăriClimatice #EnergieRegenerabilă #ProtecțiaMediului #TranzițieVerde #Decarbonizare #Sustenabilitate