Cum ar putea ciupercile să salveze albinele

Albina este cea mai răspândită insectă polenizatoare și joacă un rol important în susținerea ecosistemelor planetei. Fără aceste insecte, numeroase plante nu ar mai fi polenizate și multe dintre fructele și legumele pe care le consumăm nu s-ar mai putea dezvolta. În mod natural, dacă albinele ar dispărea, nici animalele care se hrănesc cu plantele pe care acestea le polenizează nu ar mai exista, iar efectele ar continua pe tot lanțul alimentar.

albine
foto: http://www.biographic.com

Specialiștii spun că albinele polenizează aproximativ 70 din cele 100 de varietăți de culturi, care hrănesc 90% din populația lumii. Aceștia susțin că factorii care determină dispariția insectelor sunt atât cei ce țin de mediu, precum poluarea și schimbările climatice, precum și cei biologici. Una dintre cele mai mari amenințări biologice la adresa albinelor este virusul aripilor deformate, provocat de acarianul Varrora destructor. Acesta mai este denumit și „vampirul albinelor” deoarece se hrănește cu hemolimfa („sângele” insectei) din albinele adulte, dar și a celor care sunt în curs de dezvoltare. În plus, virusul este foarte rezistent la tratament.

The Bee Informed Partnership este o organizație neguvernamentală din SUA, cu atribuții în domeniul cercetării, care, în parteneriat cu alte instituții, publică rapoarte anuale despre felul în care au evoluat populațiile de albine din SUA. Apicultorii pierd din coloniile de albine atât iarna, cât și vara. Între aprilie 2015 și martie 2016, apicultorii din SUA au pierdut 44,1% din coloniile de albine. Această este cea mai ridicată rată a scăderilor anuale înregistrată în ultimii șase ani.

Albinele (Apis mellifera), originare din Europa, Asia de vest și Africa, au fost introduse în multe alte părți ale lumii cu scopul de a poleniza culturile agricole. Se estimează că albinele polenizează 1/3 din toate speciile de culturi.

Oamenii de știință de la Washington State University au găsit la o soluție prin care să combată acest factor biologic. Ei au descoperit că sporii unei ciuperci comune – Metarhizium anisopliae – sunt deosebit de toxici pentru acest tip de acarieni și în doze mici lasă albinele nevătămate. De fapt, albinele din stupii tratați cu această ciupercă tind să fie mai sănătoși și fac albinele să trăiască mai mult decât cele din stupii netratați.

Într-un material produs de Louie Schwartzberg pentru bioGraphic, specialiștii explică cum luptă împotriva acestui virus:

Citește și 8 flori prietenoase cu albinele

Europa se pregătește să interzică pesticidele care omoară albine

Studiu: Pesticidele afectează ciclul de viață al bondarilor

 

 

spot_img

Ultimele știri