Albinele melifere îmbolnăvesc speciile native de bondari

Un nou studiu arată că virusurile care afectează albinele melifere se răspândesc la speciile sălbatice de albine. Acest fenomen este extrem de îngrijorător, deoarece speciile sălbatice de insecte polenizatoare se îndreaptă spre extincție.

Mai multe specii de insecte polenizatoare au fost declarate amenințate sau pe cale de dispariție, iar altele nu au mai fost văzute de ani întregi. Între timp, albinele melifere au o industrie în spatele lor care caută soluții pentru a le susține.

„Albina meliferă este un animal de producție. Să fii îngrijorat despre conservarea insectelor polenizatoare și să folosești albina meliferă ca imagine iconică este la fel de logic ca îngrijorările față de conservarea păsărilor și utilizarea găinii ca imagine iconică.”, a declarat Samantha Alger, autoare principală a studiului.

Albinele sălbatice contribuie cu 4 miliarde de dolari pe an la economia SUA, oferind servicii de polenizare gratuite. Iar bondarii au un talent unic de a scoate polenul din roșii și flori de dovleac într-un mod care sporește randamentul recoltelor.

Cercetătorii atrag atenția că albinele sălbatice nu au primit suficientă atenție din partea publicului sau a oamenilor de știință, deși acestea au mai mari șanse să dispară. Iar una dintre cauze este transmiterea virusurilor de către albinele melifere.

Conform studiului, albinele melifere pot lăsa virusuri în urmă pe flori, care pot îmbolnăvi apoi albinele sălbatice. Echipa de cercetători a descoperit virusuri în 19% dintre florile de lângă stupine.

Conform lui Alger, albinele sălbatice sunt polenizatori importanți pentru culturile agricole, precum și pentru flori.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri