Albedo-ul Pământului se reduce, accelerând impactul schimbărilor climatice

Planeta noastră absoarbe lumina și radiațiile de la soare și reflectă o parte din radiații înapoi în spațiu – fenomen cunoscut sub numele de strălucire a Pământului sau albedo. Reflectivitatea Pământului scade însă în timp, potrivit unor noi cercetări.

Creșterea temperaturii mării a redus gradul de reflectivitate al norilor situați în straturile inferioare, iar acest lucru ar putea accelera impactul schimbărilor climatice, semnalează weforum.org.

Planeta noastră nu are o sursă de lumină proprie, dar absoarbe lumina și radiațiile de la soare, reflectând în același timp o parte din radiația solară înapoi în spațiu. Măsurând metodic nivelurile de strălucire pe care Pământul le reflectă pe Lună, oamenii de știință au descoperit că reflectanța sa – sau „albedo” în termeni tehnici – se diminuează în timp.

Măsurarea albedo-ului Pământului este o provocare. Nivelul de reflectivitate este supus schimbărilor zilnice și sezoniere și depinde de nivelul de zăpadă, gheață și nori. Norii reflectă aproximativ 50% din lumina soarelui, în timp ce zăpada și gheața reflectă mai mult, comparativ cu doar 10% reflectivitatea oceanelor.

Măsurătorile au putut fi efectuate numai atunci când lumina directă a soarelui nu ajunge pe Lună, limitând și mai mult colectarea de date.

Studiul, condus de Philip Goode de la Institutul de Tehnologie din New Jersey, a observat suprafața Lunii de la Observatorul Solar Big Bear din California pe o perioadă de 20 de ani între 1998 și 2017. Comparând măsurători similare, controlând în același timp o varietate de factori, echipa a constatat o scădere „gradată, dar semnificativă din punct de vedere climatologic” a nivelului de strălucire a Pământului, așa cum arată graficul de mai sus.

Rezultatele studiului sugerează că încălzirea temperaturii oceanelor din cauza schimbărilor climatice induse de om reduce nivelul de acoperire de nori joasă deasupra Oceanului Pacific de Est, care acționează ca o oglindă pentru a reflecta lumina și radiațiile de la soare înapoi în spațiu. Cu cât Pământul absoarbe mai multă lumină solară, cu atât va fi mai cald, cu cât Pământul reflectă mai multă lumină solară, cu atât va fi mai rece.

Citește și: Studiu: Gheaţa de pe Terra se topeşte mai rapid în prezent decât la mijlocul anilor 1990

spot_img

Ultimele știri