Alba: Garda de Mediu vrea sa demoleze instalatia de formaldehida din Sebes

Garda de Mediu Alba a transmis o adresa catre Primaria Sebes prin care solicita aplicarea legii si luarea masurilor necesare pentru demolarea noii instalatii de formaldehida de pe platforma Kronospan, constructie ridicata fara autorizatie, pentru readucerea amplasamentului la starea initiala.

Seful Comisariatului Garzii de Mediu Alba, Emilia Timis, a declarat, marti, 11 septembrie, ca, de asemenea, societatea din Sebes a fost instiintata ca, in termen de 30 de zile, sa obtina acordul de mediu pentru instalatia cu o capacitate de 60.000 de tone de formaldehida.

Pe de alta parte, potrivit unui comunicat dat publicitatii, luni, 10 septembrie, de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu va dispune suspendarea procedurii de emitere a acordului de mediu pentru respectiva instalatie, intrucat constructia acesteia s-a realizat, contrar prevederilor H.G. nr. 1213/2006, inainte de solicitarea acordului de mediu. Instalatia in cauza este realizata in proportie de 90%, desi societatea nu detine nici autorizatie de constructie si nici acordul de mediu care trebuie sa premearga realizarea acestei constructii.

Dezvoltarea unei noi capacitati de producere a formaldehidei, substanta cu posibil efect cancerigen, pe platforma Kronospan din municipiul Sebes, investitie evaluata la zece milioane de euro, provoaca, de cateva luni, o opozitie intensa in randul unei mari parti a localnicilor.

Sub presiunea unui Grup de initiativa care se opune dezvoltarii noii instalatii, consilierii locali din Sebes au fost de acord cu organizarea unui referendum local pe aceasta tema, in data de 23 septembrie. Conducerea companiei a sustinut, in repetate randuri, ca productia de formaldehida nu ar implica niciun risc pentru populatie, lucru stabilit, spun ei, de verificarile facute de catre Agentia de Protectia Mediului Alba, care nu a constatat emisii peste normele legale, si de Centrul de Mediu si Sanatate Cluj Napoca.

Reprezentantii societatii mai spun ca tehnologia folosita este astfel programata incat opreste automat productia daca sunt inregistrate conditii anormale de lucru, evitandu-se astfel aparitia conditiilor de risc major.
Kronospan vizeaza punerea in folosinta pe platforma din Sebes a unei instalatii de formaldehida, unde ar urma sa se produca, anual, 60.000 de tone din acest produs chimic. In prezent, la Sebes functioneaza o instalatie de formaldehida, cu o capacitate de 30.000 de tone pe an.

Compania internationala "Kronospan", cu fabrici de formaldehida in tari din Uniunea Europeana, Rusia si China, acopera 2 % din capacitatea de productie la nivel mondial. Germania si Italia sunt tarile cu cea mai mare productie anuala de formaldehida din UE, asigurand aproximativ 10% din cantitatea produsa anual in lume. "Kronospan" detine fabricile de PAL si MDF din Sebes din 2004, cand le-a achizitionat de la grupul italian MDF Fratti. Investitiile realizate in Romania se ridica la aproximativ 250 de milioane de euro.

Foto: cepo.arnika.org

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri