A.Korodi: Televizoarele scoase din uz sunt un pericol pentru sanatate

Brasovul este primul oras din tara care a implementat masura de selectare a deseurilor electronice si electrocasnice. Prezent la Brasov, ministrul Mediului Attila Korodi a avertizat asupra pericolului pe care il reprezinta aceste aparate scoase din uz.

"Televizoarele sunt deseuri periculoase care pot provoca daune serioase sanatatii umane. Acestea trebuie predate, sa nu le mai tinem in case", a declarat Attila Korodi.

In cazul in care brasovenii nu se vor conforma noilor norme, ei risca amenzi intre 500 si 2.500 de lei noi. Ministrul Mediului viziteaza astazi cele doua depozite de colectare a aparatelor electrocasnice scoase din uz din Brasov.

Ministrul a vizitat doua centre de colectare a deseurilor, care apartin firmelor de salubritate "Comprest" si "Urban", care asigura executa curatenia in municipiul Brasov. Firma "Comprest" asigura transportul deseurilor la depozit non-stop, fara a percepe niciun fel de taxa, iar firma "Urban" asigura transportul deseurilor mari, cum ar fi frigidere, aragazuri, masini de spalat, contra sumei de 25 de lei, care ar putea fi eliminata pe viitor, a precizat directorul firmei, Dan Ceausescu.

De asemenea, firma "Urban" a dotat cele 136 de platforme pentru resturi menajere din municipiu cu recipienti speciali pentru deseurile electrice si electronice, care sunt ridicate odata cu resturile menajere. Ministrul Attila Korodi a apreciat ca ceea ce s-a intamplat vineri la Brasov da posibilitatea tuturor sa vada ca un asemenea mecanism de colectare se poate implementa cu ajutorul a doua firme de specialitate.

"Chiar daca tinta Romaniei este foarte optimista, din punctul nostru de vedere – patru kilograme de deseuri electrice si electronice pe cap de locuitor pana la sfarsitul anului 2008 -, este posibil de atins, avand suport si din partea producatorilor si importatorilor" – a spus Korodi. El a mentionat ca, in prezent, mai mult de 80% din piata producatorilor si importatorilor de echipamente electrice si electronice este acoperita de trei asociatii profesionale si toate deseurile intra intr-un sistem de reciclare.

"Toate cele trei asociatii s-au inregistrat. Asta inseamna ca putem da drumul la prelucrarea deseurilor din centre" – a precizat ministrul Mediului. Pentru a veni in sprijinul populatiei, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile a anuntat ca, incepand cu data de 3 noiembrie, incepe un proiect national prin care toti cei care traiesc intr-o localitate urbana pot sa scoata in fata casei aceste deseuri, pentru ca vor fi colectate de serviciile de salubritate.

"Vrem ca ceea ce se intampla in data de 3 noiembrie sa se repete in fiecare zi de sambata a fiecarei luni, pentru a fi mai usor de colectat si pentru a constientiza fiecare cetatean ca trebuie sa participe la acest proiect", a spus Korodi. Prima linie de reciclare va fi operationala in cateva saptamani si se afla la Constanta.
Costurile totale ale campaniei lansate vineri se ridica la 85.000 de euro, finantare asigurata din fonduri de la UE, prin Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Citeste mai mult despre campania Ministerului Mediului

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri