Ajutor de stat pentru industria de reciclare din România

Bugetul pentru 2018 al Fondului de Mediu cuprinde o schemă de ajutor de stat pentru industria de reciclare din România, a annțat, joi, mimistrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Ajutor de stat pentru industria de reciclare din România

Cum procentul de reciclare a deşeurilor este extrem de mic în România şi cum această industrie ar trebui să o dezvoltăm şi nu oricum, am decis să prindem bani în bugetul Fondului de Mediu pentru o schemă de ajutor de stat, o premieră pentru România. Este un lucru pe care ni-l dorim să fie extins, ca, prin implementarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor şi instrumentele economice pe care Guvernul le va adopta în perioada următoare, colectarea selectivă să aibă o pondere extrem de mare, benefică pentru generaţiile viitoare nu numai din punct de vedere economic, dar cu precădere din punct de vedere al sănătăţii populaţiei. În acelaşi timp, prin banii de la Fondul de Mediu, vom lansa Programul Naţional de Conştientizare, Informare şi Educare a Populaţiei, în sensul de a-i învăţa cum să colecteze selectiv. Avem deja protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul Sănătăţii”, a declarat Grațiela Gavrilescu.

Conform ministrului Mediului, la momentul actual, România are o rată de reciclare a deşeurilor de aproximativ 7%.

Noi am fost obişnuiţi nu să colectăm selectiv, cum se întâmpla pe vremuri, când duceam sticle şi borcane la şcoală, un mod excepţional de conştientizare, de protecţie a resurselor naturale. Lucrul acesta trebuie să-l facem în continuare, iar măsurile o să le vedeţi”, a adăugat ministrul.

Pe 20 decembrie 2017, Guvernul a aprobat Hotârârea de Guvern privind Planul Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD). Planul crează cadrul necesar pentru dezvoltarea şi implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor la nivel naţional, eficient din punct de vedere ecologic şi economic.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, aprobarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor conduce la închiderea unei proceduri de infringement aflată în fază contencioasă, datorată luării deciziei de sesizare de către Comisia Europeană a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și la evitarea acordării de sancțiuni pecuniare României. De asemenea, PNGD contribuie la îndeplinirea uneia dintre condiționalitățile ex-ante pentru accesarea fondurilor europene în domeniul deșeurilor, din cadrul POIM.

De asemenea, realizarea obiectivelor incluse în PNGD va contribui la o gestionare adecvată a deşeurilor, conducând, astfel, la conservarea pe termen lung a resurselor naturale și, în același timp, va crea oportunităţi pentru apariţia unor noi locuri de muncă în sectoare specifice (reciclare, valorificare, reutilizare deşeuri, cercetare şi inovare, investiţii verzi etc.).

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri