Cum poți să ajuți mediul azi: alege o dietă vegetariană

Ținând cont de încălzirea globală și de toate schimbările climatice care rezultă de aici, multe persoane încearcă să își micșoreze amprenta de carbon, în speranța de a ajuta mediul. Scot electronicele din priză atunci când nu sunt folosite, opresc apa când se spală pe dinți, merg cu bicicleta în loc să conducă mașina și își fac propriile grădini. Toate sunt metode foarte bune care ajută în lupta față de încălzirea globală, însă este o măsura care ar avea un impact rapid: să îți schimbi opțiunile în materie de alimentație și să alegi o dietă vegetariană.

Cea mai importantă măsură pe care să o iei azi ca să ajuți mediul: alegerea unei diete vegetariene

Iată câteva statistici care apar în cartea „Eat for the Planet”, de Nil Zacharias și Gene Stone, și care te-ar putea ajuta să iei o decizie:

1. Producția agricolă este responsabilă de mai multe emisii a gazelor cu efect de seră decât întregul sector de transporturi.

Pe scurt, industria agricolă este responsabilă pentru abuzul de pământuri, animale și resurse naturale pentru a furniza mâncare ieftină, nesănătoasă, pentru un număr mare de oameni.

Mai pe lung, câteva cifre:

  • Din agricultura industrială rezultă 37% emisii de metan, care este de 20 de ori mai periculos decât dioxidul de carbon.
  • Numai în Statele Unite, 105 milioane de hectare de pădure au fost tăiate pentru a face loc câmpurilor de culturi folosite pentru a crește hrană pentru animale.
  • 70% din rezervele de apă potabilă ale lumii sunt utilizate pentru agricultura industrială.

vegis.ro

2. O friptură de 220 de grame presupune producerea aceleiași cantități de gaze cu efect de seră ca și conducerea unei mașini mici, pentru 46 de kilometri.

Poate sună șocant, dar consumatorii de carne contribuie la utilizarea cu 160% a mai multor suprafețe de pământ decât cei care au o dietă bazată pe plante. Gazele cu efect de seră produse de industria agricolă înseamnă cele care rezultă în urma defrișărilor, creșterea suprafețelor mari de porumb și soia pentru a hrăni animalele, cât și metanul emanat din fecalele animalelor.

Cea mai importantă măsură pe care să o iei azi ca să ajuți mediul: alegerea unei diete vegetariene

3. Dacă urmezi o dietă vegană pentru un an, poți să îți reduci amprenta de carbon la jumătate.

Oamenii de știință știu de foarte mult timp că produsele din carne au o amprentă de carbon mai mare decât fructele și legumele, mare parte pentru că necesită mai multă energie pentru a fi obținute, dar și pentru că vacile elimină mult metan.

O persoană care consumă un piept de pui pe zi, produce echivalentul a 7 kilograme de dioxid de carbon pe zi, calculând și tot ce presupune ca friptura să ajungă în farfurie, pe când un vegetarian – 3 kilograme.

Citește și despre calculatorul online care dezvăluie impactul asupra mediului al consumului de carne

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri