În februarie, scriam despre două proiecte românești finaliste în cadrul unei competiții europene menite să identifice inițiative care combat risipa alimentară. Unul se desfășoară în Aiud, iar celălalt în Cluj-Napoca. Ieri, la Berlin, pe scena unei conferințe organizate de specialiști ai Comisiei Europene, a urcat românca Diana Călin. În frunte cu ea, tinerii din Aiud au câștigat premiul de popularitate.
Proiectuldin Aiud este de inspirație italiană. După un schimb de experiență în Torino, Ioana Man s-a întors în România și a creat „Fără Risipă Aiud”. Este vorba despre o inițiativă în cadrul căreia opt tineri voluntari recupereaza din piețe legumele și fructele nevândute și le donează către familii nevoiașe. Împreună cu Diana Călin, fondatoarea asociației Societatea pentru Consum Responsabil, și alți 6 coechipieri, au ajuns să facă proiectul cunoscut în Aiud și în întreaga țară.
De ce au votat românii un proiect care vizează risipa alimentară
În cadrul competiției europene organizate în cadrul proiectului REFRESH, au câștigat premiul de popularitate. Timp de o lună, au reușit să strângă aproape 18.000 de voturi, cu 8.000 mai mult decât următorii clasați. Am discutat cu Diana Călin despre cum s-au mobilizat susținătorii și mass-media, cât și despre cum convingem oamenii de rând să evite risipa alimentară.