Agricultura urbană joacă un rol tot mai important în asigurarea securității alimentare la nivel mondial, se arată într-un studiu internațional care a folosit printre metodele de determinare și date provenite de la sateliți, informează BBC. Echipa internațională de cercetători a stabilit că activitățile agricole desfășurate pe o rază de 20 de kilometri de zonele urbane ocupă o suprafață echivalenta cu cea a Uniunii Europene.
„Acesta este primul studiu care documentează dimensiunea globală a producției de alimente în și în jurul mediului urban„, a explicat co-autorul Pay Drechsel, un cercetător al Institutului Internațional de Gospodărire a Apelor (IWMI). Echipa a recunoscut că studiul ar putea fi considerat ca unul conservator și incomplet devreme ce s-a axat pe zonele urbane cu o populație de 50.000 sau mai mare.
Drechsel a spus că, atunci când agricultura urbană a fost comparată cu alte sisteme agricole (de exemplu rurale), rezultatele au fost surprinzătoare. De exemplu, suprafața totală a culturilor de orez în Asia de Sud a fost mai mică decât cea din zonele urbane de pe glob. De asemenea, producția totală de porumb în Africa sub-sahariană nu a fost la fel de mare ca și suprafața cultivată în zonele urbane din întreaga lume.
Cu toate rezultatele de bun augur, sectorul agricol urban în creștere ridică întrebări cu privire la gestionarea durabilă a apei. Datele ONU arată că mai mult de 50% din populația lumii trăiește acum în zonele urbane, ceea ce ar putea explica peisajul în schimbare al agriculturii la nivel mondial.
Folosind Ghana ca un exemplu, Drechsel a declarat că majoritatea fermierilor de legume își irigă culturile cu apă poluată. În Accra, se estimează că până la 10% din apele uzate menajere au fost reciclate în mod indirect de fermele urbane.
Principalul autor al studiului, Anne Thebo, de la Universitatea din California, Berkeley, a declarat ca studiul a fost un prim pas important spre o mai bună înțelegere a producției vegetale urbane la scară globală și regională. Potrivit acesteia, prin includerea terenurilor agricole din zonele aflate chiar în afara orașelor putem începe să vedem ce înseamnă cu adevărat cultivarea acestor terenuri pentru gestionarea apei din mediul urban și producția de alimente.