Studiu: Europa își poate hrăni populația și dacă face tranziția către agricultură ecologică

Europa ar putea să-și hrănească populația în creștere și dacă face tranziția către practici prietenoase cu mediul cum ar fi agricultura organică, conform unui nou studiu.

Conform raportului de la institutul IDDRI, numit „Zece Ani pentru Agroecologie”, pesticidele pot fi eliminate și gazele cu efect de seră pot fi reduse semnificativ în Europa prin practici agroecologice, producând în același timp suficientă hrană nutritivă pentru o populație în creștere.

Agroecologia ține cont de ecosistemele naturale și se folosește de cunoștințe locale pentru a planta culturi care sporesc sustenabilitatea sistemului agricol.

Autorii studiului susțin că reducerile de gaze cu efect de seră pot fi realizate prin reorientarea dietelor către proteine din plante și animale hrănite pe pășune și departe de carnea albă de la animale hrănite cu grâne. Peste jumătate dintre culturile UE de cereale și oleaginoase sunt destinate animalelor.

„Producția intensivă care se bazează pe pesticide nu este singurul mod de a hrăni o populație în creștere. Studiul Zece Ani pentru Agroecologie arată că fermele agroecologice și organice pot oferi Europei o dietă sănătoasă, în timp ce combat schimbările climatice, elimină pesticidele și mențin biodiversitatea vitală.”, a explicat Rob Percival, director de politici alimentare la Soil Association.

Studiul sugerează că agroecologia este un mod credibil de a hrăni Europa până în 2050, dar atrage atenția că următorii zece ani sunt vitali pentru tranziția Europei către un sistem agricol sustenabil.

„Ideea unei Europe în întregime agroecologice este deseori considerată nerealistă în ceea ce privește siguranța alimentară deoarece agroecologia înseamnă uneori randamente mai scăzute. Dar acest nou studiu arată că prin reorientarea dietelor către proteine din plante și animale hrănite pe pășune, o Europă cu totul agroecologică este posibilă.”

Studiul a fost publicat în paralel cu lansarea în Marea Britanie a raportului Eat-Lancet care propune o dietă dedicată sănătății planetei care presupune reduceri semnificative ale consumului de produse animale și reorientarea către o dietă bazată pe plante.  

Un raport recent atrăgea atenția că insectele se îndreaptă spre extincție în următorul secol, utilizarea pesticidelor fiind unul dintre principalele motive pentru declinul acestora. Conform experților, alegerea alimentelor organice este una dintre măsurile individuale pe care le putem lua pentru a susține insectele polenizatoare.

spot_img

Ultimele știri