Agricultura ecologica creste in Romania cu 23% pe an

Organic market fruits and vegetablesAgricultura ecologica este un sistem dinamic în România cu un ritm mediu de creștere anuală de aproximativ 23%, suprafața cultivată în sistem ecologic ajungând în 2012 la 300.000 de hectare, comparativ cu cele 131.448 hectar cultivate în 2007, potrivit datelor publicate în “Analiza socio-economică în perspectiva dezvoltării rurale 2014 – 2020” realizată de Autoritatea de Management pentru Programul Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR).

Din analiza suprafețelor cultivate cu principalele culturi în anul 2007, se constată că pășunile și fânețele dețin o suprafață de 57.600 hectare, cerealele 32.222 hectare și oleaginoasele și proteicele circa 27.713 hectare. Pentru anul 2012, suprafețele de pășuni și plante furajere de țin în cea mai mare pondere în totalul suprafețelor – 37% (aproximativ 111.000 hectare) urmate de cereale 32% (98.000 hectare), oleaginoase și proteice 15%, (46.000 hectare )”, se arată în analiza realizată de AM PNDR.

Potrivit datelor existente, producția totală obținută din producția vegetală certificate în agricultură ecologică în anul 2011 a fost de 134.580,3 tone, față de 18.325,83 tone în anul 2007.

Suprafața unei exploatații în agricultura ecologică, în producția vegetala, variază de la circa 100 mp, pentru cultivarea legumelor în solarii, până la 2.000 hectare pentru cultivarea culturilor de câmp. Suprafața medie a unei exploatații în anul 2011 a fost de aproximativ 20 – 22 hectare.

Numărul animalelor crescute în regim ecologic s-a majorat cu 47%

În sectorul animalier, în anul 2012 s-a înregistrat creșterea efectivelor de animale crescute după metoda de producție ecologică, în special la ovine și caprine – 160.000 capete, 85.000 capete găinile ouătoare și 60.000 capete vaci de lapte. În ceea ce privește sectorul apicol, în anul 2012 au fost înregistrate un număr de 102.881 familii de albine. Din efectivele enunțate mai sus, efectivele certificate sunt constituite din efectivele aferente anului 2011, respectiv 130.015 ovine și caprine, 19.487 vaci de lapte și 58.203 găini ouătoare.

Consumul intern, sub media europeană

În prezent, piața internă de produse ecologice este în extindere, produsele ecologice fiind comercializate direct la poarta fermei, în piețe, prin magazine specializate, cât și prin intermediul lanțurilor mari de magazine.

Consumul de produse ecologice este redus comparativ cu alte state europene, situându-se la valoarea de 1% raportat la consumul total de produse, în timp ce media în Europa este de 3-5%. “Prin acțiuni adecvate de informare și promovare, România ar putea beneficia crescând cota de piața și nivelul de conștientizare al publicului privitor la produsele ecologice. Cele mai importante cauze ale consumului scăzut de produse ecologice sunt preturile mai mari cu 20-40% și puterea scăzută de cumpărare a cetățenilor români”, se mai arată în documentul citat.

Cu toate acestea, cererea de produse certificate ecologic este într-o continua creștere, prețul reprezentând un factor important în decizia de cumpărare: 40% dintre tinerii cu vârste între 25 și 30 de ani sunt dispuși să aleagă produse ecologice indiferent de prețul plătit, în timp ce 23% dintre persoanele între 36 și 45 de ani preferă această categorie de produse doar dacă au același preț cu cel a produselor convenționale.

De asemenea, producția internă de produse ecologice este foarte mult sprijinită și de creșterea pieței externe, aproximativ 70% – 80% din producție fiind exportată, în timp ce importul de produse ecologice a crescut anual, prin implicarea hipermarket-urilor în distribuția cu amănuntul a acestora. Astfel, în anul 2007, valoarea importurilor era de 5 milioane, iar la nivelul anului 2011 a ajuns la o valoare de peste 75 milioane euro, potrivit datelor citate de documentul AM PNDR.

Agricultura ecologică, soluție de revitalizare a spațiului rural

Conștientizarea de către populație a importanței practicării agriculturii ecologice în mediul rural, poate fi o soluție de revitalizare a spațiului rural. Modul de producție ecologic, bazat pe neutilizarea de substanțe chimice de sinteză și respectarea bună stării animalelor este o soluție de durabilitate.

Produsul ecologic alimentar este un amestec de ingrediente provenite din agricultura ecologică ce este certificat, marcat și etichetat conform reglementărilor din domeniu. Produse ecologice sunt numai acelea care au un certificat de calitate și poartă pe ambalaj sigla organismului de certificare și nu orice produs care se vinde sub denumirea de „natural”, „țărănesc” sau ,,tradițional”.

Cele mai multe produse ecologice se găsesc în sectorul de panificație, acestea deținând o pondere de 24,6 % din totalul produselor ecologice, urmate de cerealele procesate cu 15,38% și lactatele cu 13,78%.

spot_img

Ultimele știri