Agricultura eco din Romania, favorizata de utilizarea redusa de ingrasaminte chimice

Agricultorii din Romania folosesc cantitati foarte mici de ingrasaminte chimice comparativ cu media europeana, fapt ce reduce productivitatea la hectar, insa inlesneste reconversia terenurilor agricole catre agricultura ecologica, se arata intr-o informare a Ministerului Agriculturii, difuzata ieri, cu ocazia unei conferinte a Forumului ONG-urilor de mediu.

Potrivit datelor furnizate de catre Ministerul Agriculturii, consumul de ingrasaminte chimice in 2009 se afla intr-o usoara crestere fata de anii precedenti, ajungand la 426.000 tone, fata de 387.000 de tone, in 2007. Din acestea, 296.000 tone sunt ingrasaminte azotoase, 100.000 tone pe baza de fosfati, iar 30.000 – tone ingrasaminte potasice.

Pe de alta parte, romanii folosesc in proportie covarsitoare ingrasaminte naturale. In 2009, agricultorii au folosit 13.748.000 tone de gunoi de grajd, o mare parte provenind de la fermele de vaci. Potrivit datelor ministerului, 90% din gunoiul de grajd provine de la gospodariile individuale.

O prognoza a ministerului arata ca aceste cantitati vor creste, urmand sa atinga 45 de milioane de tone in 2015, respectiv 49 de milioane de tone in 2020.

Datele ministerului mai arata faptul ca extinderea culturilor de leguminoase atat pentru furaje cat si ca sursa de azot gratuit fixat biologic in soluri, precum si reciclarea tuturor materiilor organice, au dus la imbunatatirea fertilitatii solului.

Potrivit raportului pe 2010 privind ponderea suprafetelor exploatate in regim ecologic, in Romania se cultiva eco pe o suprafata de 260.000 de hectare, reprezentand 1,86% din totalul suprafetelor agricole.

Liviu Stoica

 

spot_img

Ultimele știri