Comitetul Stiintific al Agentiei Europene de Mediu a cerut Uniunii Europene renuntarea la obiectivul privind introducerea in transporturi a cotei obligatorii de biocombustibili de 10%, pana in 2020, informeaza agentia EFE.
Grupul de experti, care acorda consultanta Agentiei in probleme stiintifice, recomanda sa fie realizat „un nou si complet studiu privind riscurile pentru mediul inconjurator si beneficiile biocombustibililor”.
Comitetul, format din 20 de experti independenti, din 15 tari europene, considera ca „hiper-ambitiosul obiectiv de 10% este un experiment ale carui efecte neprevazute sunt greu de estimat si controlat”.
In plus, grupul de experti cere ca, in cazul in care nu se poate garanta sustenabilitatea acestui tip de carburanti, cele 27 de state membre sa stabileasca „o noua scadenta, pe termen lung, mai moderata”.
Oamenii de stiinta au enumerat trei motive de ingrijorare, printre care faptul ca planurile UE vor face necesara ca ample terenuri cultivabile sa fie destinate culturilor de plante pentru biocombustibili, ceea ce ar putea afecta si calitatea solului, a biodiversitatii si disponibilitatile de apa.
In plus, au avertizat in legatura cu eficienta redusa a biocarburantilor de prima generatie si au explicat ca utilizarea biomasei „implica consumul de resurse foarte valoroase si limitate”, care ar trebui conservate cat mai mult posibil.
Totodata, expertii au avertizat ca termenul stabilit de tarile membre „va necesita cantitati aditionale de importuri de biocombustibili”, ceea ce poate accelera distrugerea padurilor tropicale, fapt ce se poate observa deja in unele tari in curs de dezvoltare.