Agent Green si Salvati Dunarea: Sacosele biodegradabile trebuie sa respecte standardele europene

Asociatiile Agent Green si Salvati Dunarea si Delta considera ca ecotaxa pe sacosele care nu sunt biodegradabile trebuie aplicata conform normelor europene pentru a proteja mediul si sanatatea oamenilor.

Ordonanta Guvernului 25/2008 este clara in privinta aplicarii ecotaxei de 0,20 lei pentru sacosele din materiale care nu sunt biodegradabile. Ordinul de Ministru pentru aprobarea metodologiei face legatura cu standardele care se pot aplica pentru certificarea materialelor biodegradabile si stabileste caracterul biodegradabil al materialului. Avand in vedere ca Romania este stat membru al UE, standardele care trebuie aplicate in Romania sunt normativa europeana EN 13432 si standardul romanesc SR 13432.

Directiva UE pentru ambalaje si deseuri din ambalaje defineste obligatiile pentru ambalajele considerate reutilizabile. Standardul armonizat EN 13432 amplifica aceste obligatii cu accent pe recuperarea materialelor organice si a ambalajelor biodegradabile. Normativa EN 13432 transpusa in Romania prin SR 13432 stabileste procedurile de laborator atat pentru biodegradabilitatea si compostabilitatea materialelor, cat si pentru determinarea constituentilor cu potential daunator din materialele pentru ambalaje.

De fiecare data cand un produs este pus pe piata drept „biodegradabil” trebuie asigurata conformarea cu Directiva 94/62/EC prin evaluarea produsului utilizand normativa EN 13432. Pana in prezent niciun material din polietilena aditivata folosit la fabricarea sacoselor nu a demonstrat respectarea normativei EN 13432 pentru a putea fi considerat biodegradabil. Certificarea si etichetarea produselor in baza normativei EN 13432 prin laboratoare certificate se aplica pentru toate produsele care sunt prezentate drept „biodegradabile” sau „compostabile”. In Romania exista deja posibilitatea de a asigura certificarea si etichetarea corecta a produselor biodegradabile.

Conform ultimei evaluari a Asociatiei ”European Bioplastics”, materialele din polietilena aditivata contin metale grele in compozitii si concentratii foarte variate. Unii compusi metalici folositi in aceste produse sunt clasificati si etichetati sub Directiva 67/548/EEC la categoria Substante Periculoase CMR (carcinogene, mutagene, toxice pentru reproducere). O noua evaluare este in curs de realizare.

Asociatiile ”Agent Green” si Salvati Dunarea si Delta cer Ministerului Mediului sa asigure aplicarea ecotaxei prin respectarea standardelor europene, Parlamentului Romaniei sa adopte legea pentru modificarea OG 25/2008 facand legatura doar cu normativa europeana EN 13432 si standardul romanesc SR 13432 si producatorilor de polietilena aditivata sa prezinte public certificate de biodegradabilitate conform normelor europene in vigoare.

”Legea pentru taxarea sacoselor care nu sunt biodegradabile este buna. Scuteste de taxa pungile cu adevarat biodegradabile, obliga mentionarea taxei pe bonul fiscal si la raft. Totusi legea este deocamdata eronat interpretata de catre cei ce doresc sa faca mai mult profit punand pe piața produse care nu respecta standardele potrivite. Nu suntem in SUA. De doi ani suntem in UE unde standardele sunt mai stricte cand vine vorba de protejarea sanatatii oamenilor si a mediului. Trebuie sa respectam regulie casei in care am intrat. Singura optiune pe care o are Ministerul Mediului in aceasta situatie pentru a dovedi ca ii pasa de mediu si de oameni este sa aplice Eco Taxa si sa coreleze precis si urgent ordonanta cu normativa EN 13432”, a spus Gabriel Paun, Agent Green.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri