Agent Green: Romsilva trebuie trasă la răspundere pentru distrugerea parcurilor naționale

Organizația Agent Green critică modul secret și netransparent în care s-a realizat proiectul de Hotărârea de Guvern pentru înființarea și operaționalizarea ANAP (Agenția Națională pentru Arii Protejate) și conținutul acestuia. HG-ul ar urma să confere ANAP doar rolul de coordonator al ariilor protejate, nu și cel de administrator. Potrivit Agent Green, Ministerul Mediului intenționează să solicite sprijin financiar și să acorde administrarea parcurilor naționale și naturale tot de la Romsilva, care le-a administrat într-un mod care a dus la distrugerea habitatelor forestiere.

Nu a existat din partea ministerului o consultare și o implicare reală a publicului și a părților interesate și competente. Secretarul de Stat  Anne Jugănaru, urmărită penal de DNA, a facut HG-ul pe genunchi împreună cu Romsilva. Ne exercităm rolul de câine de paza al democrației și naturii și atragem atenția că HG-ul nu poate fi publicat în versiunea actuală”, a spus Gabriel Păun, președintele organizației Agent Green.

Organizația a publicat și un material video care ilustrează modul în care Romsilva înțelege să gestioneze parcurile. “Nu se cade ca administrarea parcurilor să rămână la Romsilva care în ultimul deceniu le-a facut praf. Ei nu știu să facă protecția naturii ci doar exploatarea acesteia. Romsilva ne-a arătat eșecul perfect, dar a sosit timpul să salvam ce a mai rămas sălbatic în țara asta. Parcurile naționale reprezintă doar 1% din suprafața țării, deci ministerul ar trebui să găsească ceva resurse financiare pentru tezaurul natural al țării”, a adăugat Paun.

Agent Green a publicat recent studiul de piață care arată că Romsilva a primit nota 3,44 pe o scara de la 1 la 10 și este corijentă la administrarea pădurilor și parcurilor. Totodată studiul arată că românii doresc interzicerea tăierilor în parcurile naționale. După 11 ani de administrare Romsilva, doar 7 parcuri din 23 adminsitrate de Romsilva au planuri de management aprobate de primul ministru, deși s-au cheltuit zeci de milioane de euro din fonduri europene, bani care ar putea fi pierduți daca aceste planuri nu se vor finaliza până la sfârșitul anului în curs.

Romsilva, fiind o regie construită în jurul conceptului de silvicultură, nu are activitatea concentrată pe protecție și conservare. De aceea, în acest moment se taie păduri în toate parcurile naționale și naturale din România. Regia alocă în medie doar 2,53 milioane de euro anual pentru parcuri. În același timp încaseaza anual cel putin 15 milioane de euro din lemnul extras din parcuri.

O altă problemă majoră a ariilor naturale protejate din România este zonarea internă a acestora. Există zone de protecție strictă și integrală unde nu se exploatează pădurea (în general mai puțin de jumatate din suprafața parcurilor) și zone de dezvoltare durabilă sau specială (zise tampon) unde se permit tăieri la scară comercială. Harta cu zonarea internă a oricărui parc dezvaluie o structura de svaițer în care pot fi găsite zone de protecție strictă la marginea parcului și zone tampon taiate la ras în mijlocul parcului. Noile planuri de management ar urma să păstreze zonarea de tip svaiter.

“Dacă nu ies cum trebuie vom ataca în instanță atât HG-ul pentru ANAP cât și planurile de management ale parcurilor cu zonare internă de tip svaițer și cu zone de protecție strictă și integrală sub 75% din suprafața parcului”, a încheiat Păun.

Agent Green cere Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să înființeze ANAP cu rol de coordonare și administrare directă a parcurilor naturale și naționale, precum și a ariilor protejate de importanță internațională și să avizeze doar planuri de management ale parcurilor naționale și naturale în care zonele de protecție strictă și integrală sunt grupate într-o zona centrală și acoperă cel puțin 75% din suprafața fiecărui parc.

Citește și:

VIDEO Investigație Agent Green: Copaci de sute de ani, tăiați ilegal din Parcul Național Semenic

Românii pot semnala orice tăiere de pădure prin aplicația „Harta tăierilor de păduri”

Defrișările și împăduririle au fost incluse în Strategia Națională de Apărare a Țării

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri