Agent Green: 115.200 de arbori vor fi tăiați ilegal în România pe durata reuniunii experților UE în domeniul pădurilor

Reuniunea tehnică la nivelul directorilor generali UE în domeniul pădurilor desfășurată astăzi și mâine la Hotelul Best Western din Gura Humorului va fi dominată de discuțiile privind gospodărirea durabilă a pădurilor în contextul schimbărilor climatice care au început să facă ravagii în întreaga Europă, conform Agent Green.

Defrișările și sistemele curente de agricultură, incluzând producerea de hrană, cauzează un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră și sunt responsabile pentru declinul și pierderea masivă a biodiversității. Oamenii de știință care au realizat raportul IPBES au confirmat că cea mai urgentă, facilă și reală masură care poate fi luată este încetinirea pierderii biodiversității și a încălzirii globale prin conservarea pădurilor seculare rămase pe întreaga planetă.

Doar 1% din pădurile Europei mai sunt seculare dar tocmai acestea stochează cel mai mult carbon, produc cel mai mult oxigen și adăpostesc cea mai mare biodiversitate. În România 8% dintre păduri sunt mai bătrâne de 120 de ani, însă marea lor majoritate sunt planificate spre a fi tăiate.

”Presupun că raportul final al IPBES din 6 Mai din Paris privind criza fără precedent a biodiversității i-a alertat pe toți oficialii reuniți azi la Gura Humorului. Raportul nu lasă loc de îndoială că pierderea biodiversității și încălzirea globală sunt strâns legate, fapt asumat și de Comisarul European Vella la sfârșitul consiliului miniștrilor de mediu din UE desfășurat la București pe 20-21 mai. 1.000.000 de specii sunt amenințate cu dispariția. Sper că experții reuniți azi trec de la vorbe la fapte”, a spus Gabriel Păun, președinte Agent Green.

”Nu știm exact ce vor discuta și ce vor decide înalții demnitari români și străini, dar știm că de la începutul și până la sfârșitul reuniunii, în România vor cădea răpuși ilegal aproximativ 115.200 de arbori.” a adăugat Păun.

Calculul realizat de Agent Green a fost făcut plecând de la datele ultimului Inventar Forestier Național (IFN) pe care Ministerul Pădurilor le-a secretizat. Conform datelor IFN, în România s-au extras anual 38,6 milioane m3 lemn din care doar 18 milioane m3 s-au tăiat legal. Restul de 20,6 milioane m3, adică mai mult de jumătate din lemnul tăiat, este ilegal.

Asta înseamnă că alături de fiecare arbore doborât legal, cel puțin unul se mai taie ilegal. Altfel spus, în fiecare secundă cade ilegal un brad înalt de 20 metri cu diametrul de 30 cm, rezultat estimat prin utilizarea uneia dintre cele mai recunoscute metode de calcul al volumui de lemn (formula Petras & Pajtik). Numărul de arbori doborâți, precum și specia, pot varia de la un loc la altul.

Agent Green a solicitat să participe la reuniune în calitate de observator și să transmită live ședințele, dar Ministerul Pădurilor nu a permis accesul nici organizației și nici presei și a precizat că ”nu se vor putea realiza transmisiuni live ținând cont de caracterul acestui eveniment însă, la finalul reuniunii se va emite un comunicat de presă care va cuprinde aspectele discutate și concluziile acestei reuniuni.”

Agent Green cere Ministerului Pădurilor să instituie imediat un moratoriu la exploatarea pădurilor mai bătrâne de 120 de ani (8% din pădurile României) conform rezultatelor ultimului Inventar Forestier Național.

spot_img

Ultimele știri