Africa de Sud va avea voie să dubleze numărul de rinocer negri (Diceros bicornis) uciși pentru trofeu în fiecare an, după o moțiune adoptată în cadrul conferinței CITES din acest an.
Controversata hotărâre va spori numărul total de rinoceri negri care poate fi vânat legal, de la cinci exemplare la 0,5% din populația sud-africană, respectiv nouă exemplare.
Țara a câștigat votul după ce a spus că banii strânși din vânătoarea de trofee vor fi direcționaţi către eforturile de conservare pentru a ajuta specia, care este listată drept pe cale de dispariție critică pe Lista Roșie a UICN.
Autorităţile din această ţară au mai spus că masculii adulți ar fi vizați la vânătoare pentru protejarea femelelor reproducătoare și au fost de acord să nu îndeplinească această cotă dacă nivelul populaţiei de rinocer ar scădea sub un nivel specific. (Deși încă trebuie să spună care ar fi acel nivel.)
Dar nu toată lumea este bucuroasă de această perspectivă. Votul african a fost împărțit, țările, inclusiv Kenya, spunând că, dacă se ia în considerare și braconajul ilegal, am putea ajunge să pierdem aproape jumătate din creșterea populației de rinocer negru în fiecare an. ONG-urile și organizațiile pentru animale sălbatice, cum ar fi Wildlife Conservation Society (WCS), s-au opus, de asemenea, mișcării.
Cu toate acestea, Africa de Sud a reușit să câștige sprijinul unei multitudini de țări, inclusiv Botswana, Zimbabwe și Canada, precum și Uniunea Europeană.
Potrivit International Rhino Foundation, în sălbăticie mai există astăzi între 5.000 și 5.500 de rinoceri negri vii – cu mult mai puțini decât cei 65.000, care au cutreierat Africa în 1970, dar mai mult decât dublul numărului existent în 1993, când populațiile au scăzut la un nivel istoric .
Vestea bună este că numărul pare să crească, deși încet. Cu toate acestea, specia rămâne încă pe cale de dispariție critică și prezintă un mare risc de braconaj, cornul rinocerilor fiind o marfă prețioasă pe piața neagră, care poate valora de la mii de dolari în sus. Nu este clar cum ar putea afecta această nouă mișcare numărul de populație.
Vânătoarea de trofeu de rinocer în Africa de Sud este doar unul dintre subiectele care au fost discutate în cadrul conferinței CITES (Convenția privind comerțul internațional în specii pe cale de dispariție a faunei și florei sălbatice), care a avut loc la Geneva, Elveția, între 17 și 28 august.
Înfiinţată cu peste 40 de ani în urmă, CITES stabileşte regulile comerţului internaţional cu peste 35.000 de specii de faună şi floră sălbatică şi are la dispoziţie un mecanism care îi permite să impună sancţiuni statelor care nu respectă aceste reguli.