Administrația Fondului de Mediu (AFM) ar putea penaliza producătorii și organizațiile de preluare de responsabilitate din domeniul deșeurilor cu 20 de lei/kg în cazul cantităților nedeclarate de produse puse pe piață și a ratării țintelor de colectare.
”În aceste zile se află în dezbatere modificarea unei ordonanțe privind funcționarea AFM și potrivit acestei modificări se pare că se va introduce inclusiv o taxă, care este de 20 de lei pe kilogram, pentru producătorii care nu raportează corect ceea ce pun pe piață”, a declarat, joi, în cadrul Forumului Industriei de Iluminat, Roxana Șunică, director marketing Recolamp.
Roxana Șunică a adăugat că în țară intră foarte multe produse, pe producătorii nu le declară la AFM, așa cum ar trebui. Astfel, potrivit datelor oferite, în România intră cu 30% mai mult decât produsele pentru care se asigură responsabilitatea.
”AFM, pentru cantitățile nedeclarate, va aplica aceste penalități de 20 lei/kg. De asemenea, pentru organizațiile ca noi, dacă nu îndeplinim țintele riscăm penalități de același fel”, a explicat reprezentantul Recolamp.
Referindu-se la cantitățile de deșeuri colectate anul trecut, Roxana Șunică a precizat că au fost colectate 658 tone de deșeuri, reprezentând 43% din ceea ce producătorii au pus pe piață.
”Ținta pentru 2016, pentru că doar în acest an avem o țintă oficială este de 40%. Așadar pentru producătorii noștri, cel puțin la nivelul anului 2015, am atins această țintă”, a mai spus Șunică.
Din totalul deșeurilor colectate în 2015, 70% au fost tubri, 20% becuri economice, 9% HID și 1% LED.
”Despre LED-uri toată lumea știe că au o durată de viață foarte lungă. În realitatea, acestea sunt deja în deșeri. Vă pot spune că ar trebui să fiți atenți când faceți achiziții de LED-uri, să respecte standardele pentru că altfel le preluăm în deșeuri”, a mai spus directorul de marketing al Recolamp.