AFDJ Galați: Debitul Dunării este în continuare la jumătate față de media anuală, deși a plouat

Directorul adjunct al Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galați, Dorian Dumitru, a declarat joi, pentru Agerpres, că debitul Dunării la intrarea în țară este în continuare la jumătate față de media anuală, deși a plouat consistent în ultima perioadă.

Dunarea

Potrivit acestuia, ploile nu au dus la ridicarea simțitoare a nivelului Dunării, iar prognoza nu indică o creștere semnificativă a acestuia pentru următoarea perioadă de timp. În plus, nici afluenții Dunării din Europa nu sunt în creștere, lucru care indică faptul că în continuare vor fi probleme de navigație pe Dunărea Fluvială.

„Ploile care s-au înregistrat până acum încă nu și-au produs efectul, în sensul că debitul Dunării la intrarea în țară este de 2.300 mc/secundă. Comparativ cu debitul mediu multianual de 4.300 mc/secundă, debitul actual este la 50%. În plus, principalii afluenți ai Dunării — Drava, Morava, Sava și Tisa — sunt în scădere, cu roșu. Totuși, singurul râu care a înregistrat o creștere este Drava, care, miercuri, înregistra un plus 60 cm. Deci prognoza nu sună bine, este adevărat, au fost câteva ploi, dar cu ele nu se îmbunătățește situația de pe o zi pe alta. Ar trebui să fie ploi de 23-40 de litri pe metru pătrat pe tot bazinul hidrografic al Dunării — pentru că vorbim de un total de 800.000 de km pătrați — pentru a vorbi de creșteri semnificative de cote’, a spus Dorian Dumitru.

El a precizat că pentru menținerea adâncimilor minime de siguranță pentru navigație, AFDJ Galați are în prezent patru complexe de dragaj care acționează pe Dunărea Fluvială, la Seimeni, aval de Cernavodă, la Albănești, la Giurgeni-Vadu Oii și la Ostrovul Lupului. Urmează, cel mai probabil, ca săptămâna viitoare să înceapă dragările la Bechet și Corabia.

Sursă foto: Flickr.com

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri