Reportaj: Afacerile verzi din Munții Făgăraș aduc bunăstare pentru comunitățile locale

Natura și tradiția au fost îmbinate și transformate în resurse în Munții Făgăraș, prin munca unor antreprenori locali care au ales să investească în locurile natale. Am vizitat trei antreprenori locali care au reușit să își dezvolte afacerile și să le dea un parcurs nesperat.

Cu sprijinul Fundației Conservation Carpathia, înMunții Făgăraș ia amploare un model de dezvoltare sustenabilă în care natura, cultura și gastronomia locală devin mijloace valorificabile, aducând bunăstare comunităților locale.

În spatele a trei antreprenori locali stă muncă și migală și poate nu câștigurile mari pe care le oferă businessul din oraș. Însa viața în locurile de baștină și plăcerea de a-și oferi serviciile altor oameni îi determină să continue să încurajeze aceste întreprinderi, care asigură dezvoltare pe orizontală – afaceri mici care oferă stabilitate mai multor oameni.

Wild Wolf Adventure: Aventură, tradiție și gastronomie locală

Prima oprire a fost pe traseul tematic Wild Wolf, unde am fost întâmpinați de Bogdan Bălan, ghid montan la Wild Wolf Adventure, o întreprindere socială care promovează ecoturismul activ: excursii ghidate cu bicicleta sau drumeții, povești locale documentate, rețete moștenite.

Bogdan Balan, ghid montan la Wild Wolf Adventure
Bogdan Balan, ghid montan la Wild Wolf Adventure

„Din pasiunea noastră pentru Piatra Craiului am dorit să împărtășim această iubire și celor care își doresc să petreacă timpul liber aici”, a povestit Bogdan Bălan

„Am încercat să valorificăm zona și din punct de vedere istoric, prin poveștile pe care le-am auzit de la cei mai în vârstă. Le-am documentat și le-am transformat în mici narațiuni, astfel încât turistul activ să le poată aprecia cu adevărat. Nu ne adresăm turismului de masă, ci unei categorii aparte de turiști: cei care iubesc mișcarea în aer liber, aventura și gastronomia locală”.

Am pornit și noi la pas pe traseul turistic care în mod normal ar dura aproximativ 2 ore și jumătate. Din lipsă de timp, am apucat însă să urcăm doar o mică parte, în timp ce Bogdan Bălan ne-a povestit despre „colibașii” care au trăit pe munții din jur.

Brunch-urile (o masă consistentă servită, tipic, mai târziu decat micul dejun și mai devreme decât prânzul) organizate la Wild Wolf sunt o atracție în sine: printre bunătățile pe care le-am încercat au fost salată de ciuperci de pădure, tochitură de vițel și prăjitură cu fructe de pădure.

Pe pe terasă însă – peisajul este de poveste: în timp ce îți savurezi cafeaua – privești direct spre creasta Pietrei Craiului.

Afacerea este finanțată și prin Fondul Carpathia, care a fost disponibil în ultimii cinci ani, după cum a explicat Istvan Szabo, director de dezvoltare pentru afaceri verzi la Fundația Conservation Carpathia.

„Vrem să creăm o comunitate de întreprinzători care vor să producă o mică schimbare, și anume să folosească natura, flora și fauna ca o resursă care poate fi valorificată și prezentată ca experiență turistică sau ecoturistică. În decursul acestor cinci ani, am lucrat cu peste 30 de mici afaceri”,

a declarat Istvan Szabo.

Fondatorii Wild Wolf, împreună cu Istvan Szabo (în centru)
Fondatorii Wild Wolf, împreună cu Istvan Szabo (în centru)

Fondul Carpathia este un mecanism de sprijin complex, care include finanțări pentru proiecte educaționale, culturale, sportive, de conservare, dar și microgranturi de până la 5.000 de euro pentru micii antreprenori. Finanțările nu sunt mari, dar ele sunt menite să îi ajute în dezvoltarea unor businessuri care pot sta pe picioarele lor.

„Turistul care vine aici nu este genul care merge pe Valea Dâmboviței pentru grătar și chef în weekend, ci este interesat de ecoturism și experiențe gastronomice. Românii care pleacă din țară plătesc foarte mult pentru acest tip de experiență” spune Szabo.

„Când oferi o sumă mare de bani ca finanțare unui antreprenor nepregătit, acesta devine stresat de modul în care trebuie să cheltuie banii, în loc să se concentreze pe dezvoltarea afacerii”,

mai spune Szabo.

7 Muscele: Brânzeturi artizanale în ritmul naturii

Al doilea popas a fost la ferma Andreei și a lui Dorin Drulă, fondatorii „7 Muscele”. Numele vine de la cele șapte dealuri care înconjoară ferma lor din apropiere de Câmpulung, iar startul ei a fost chiar în perioada pandemiei.

„Nouă ne place foarte mult zona asta și de mult ne întrebam ce am putea să facem în zonă. Până la urmă ne-a venit ideea. Am găsit grădina asta mare care era împărțită în mai multe parcele și am cumpărat pe rând și apoi am început treaba. Am avut această finanțare”, a spus Andreea Drulă.

Dorin și Andreea Drulă, pe unul dintre muscelele pe care le-au ales drept loc de business
Dorin și Andreea Drulă, pe unul dintre muscelele pe care le-au ales drept loc de business

Folosesc aparatură italiană, cheag natural danez și lapte de la propriile văcuțe, care pășteau liniștite pe pajiștea din fața fermei.

Brânzeturile maturate pe care le produc „7 muscele” nu sunt competitori ale celor care se fac în mod normal în zonă, ci sunt alte sortimente, în principal de brânzeturi tari. Numai maturarea durează între 3 luni și 2 ani! Acum au primit în sfârșit comenzi mari – de până la 200 kg pe săptămână.

Momentan, însă, capacitatea businessului nu este atât de mare. Dorin Drulă ne-a explicat însă cât de importante sunt aceste comenzi care asigură sustenabilitatea și predictibilitea businessului pe termen lung.

Omul de afaceri admite că este nevoie de o diversificare a activităților pentru care businessul să devină sustenabil. De aceea au început să organizeze ateliere pentru copii, iar pe termen mediu și lung vor să ofere mic-dejun și chiar cazare.

„Atelierele de educație pentru natură am început să le facem deja. Pe 23 aprilie au venit 30 de copii de la o grădiniță particulară din Câmpulung, i-am plimbat în toată ferma, au făcut  fursecuri, au aflat cum se face brânza, iar la final unul dintre copilași a zis <<este cea mai tare excursie în care am fost vreodată>>. Se duce vorba din școală în școală și în primăvara asta am avut cam zece vizite”,

a spus el.

Finanțarea de la Carpathia le-a permis să cumpere o tricicletă electrică pentru livrări locale și încă două văcuțe în plus față de cele pe care le aveau deja.

Directorul de dezvoltare al afacerilor verzi din Conservation Carpathia recunoaște că este nevoie de comenzi mari pentru a aduce stabilitate.

„Comenzile de 150 de kg aduc stabilitate, predictibiliate și atunci poti să planifici, să știi ce faci cu investițiile. Unitatea aceasta pare mare, dar în realitate este una manufacturieră, artizanat. Aici sunt anumite limite” destanuie Szabo.

„Cândva antreprenorul va trebui să decidă dacă accelerează producția ca să rezolve cererea de pe piață, sau rămâne la nivelul de calitate pe care și l-a asumat, dar limitează cantitățile”,

a explicat Szabo.

Poiana Fermecată: Delicatese cu suflet și tradiție

Ultima oprire a fost la Poiana Fermecată, unde Ramona Pârvu și familia ei au creat un colț de rai pentru iubitorii de dulcețuri artizanale.

Foto: Ramona Pârvu și dulceața ei de nuci verzi cu fulgi de aur

„Totul a pornit dintr-o pensiune pe care am deschis-o în 2009. Mama se lăuda cu dulceața de trandafiri, o oferea cadou oaspeților, iar ei ne-au împins să o facem și pentru vânzare”, povestește Ramona.

Astăzi, familia are peste 180 de produse: de la dulceața de nuci verzi cu fulgi de aur, la zacuscă de ghebe, sos de pere cu trufe și siropuri de păpădie. Fructele, dar și ciupercile sunt sălbatice, culese de manual.

„Nu facem nimic la cazan. Opt ochiuri deodată, maxim 2 kg de fructe într-un lot. Totul este manual, fără compromisuri. Culegem noi fructele sau le luăm de la oameni care au cules toată viața”,

spune ea.

La Poiana Fermecată am fost întâmpinați cu aperitive de somon cu dulceață de usturoi, șunculiță cu sos de pere cu trufe, zacuscă de ghebe cu un pic de telemea, brânza de burduf cu un sos de merișor sau sos picant „Strigoiul arogant”.

Produsele Poiana Fermecată ajung și în magazinul de desfacere propriu din Sinaia, la târguri precum Făgăraș Fest, Indagra sau alte târguri de la Brașov, dar și online. Feedback-ul clienților este motorul dezvoltării.

(Vizita la producătorii locali a fost oferită de Fundația Conservation Carpathia.) 

CITEȘTE ȘI: 

Reportaj pe Via Danubiana: Savurează Dunărea sălbatică la doar o oră de București

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri