Aerul poluat schimbă structura ADN-ului uman

Într-un nou studiu, cercetatorii de la Universitatea British Columbia au căutat modificările genetice care au avut loc atunci când oamenii au fost expuși la poluarea atmosferică. Pentru acest studiu, cercetatorii au recrutat voluntari care au fost de acord să stea pentru două ore într-un acvariu de sticlă în care au introdus o anumită cantitate de smog pentru a imita nivelul de poluare din orașe, potrivit mnn.com.

air pollution

Subiecților participanți li s-au recoltat două probe de sânge: una înainte de a fi expuși la smog și a doua după expunerea la poluare. Probele au fost identice pentru toți participanții la studiu. După expunerea la smog peste ADN s-a format un strat de molecule de metil.

Cercetătorii s-au grăbit să sublinieze că nu este suficient de clar ce efecte are pe termen lung această schimbare asupra sănătății oamenilor. S-ar putea să nu aibă vreun efect sau ar putea fi punctul de declanșare a unor afecțiuni ca astmul, cancerul sau tulburările de comportament.

Următorul pas pentru cercetători va fi să se uite la fiecare dintre aceste modele de gene modificate și să încerce să înțeleagă ce efect ar putea avea schimbarea asupra sănătății umane. Dacă ei pot debloca acest mister, atunci ar putea descoperi relația dintre aerul poluat și mutațiile maligne ale ADN-ului uman.

Citește și:

9 din 10 orașe din China depășesc limita de poluare

Solidaritate cu locuitorii din Sebeș care vor să scoată poluarea cu formaldehidă în afara orașului

New Delhi se întrece pe sine în poluare

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri