Aerul poluat de la incendii scade productivitatea pădurilor

În fiecare an, incendiile la nivel mondial emit în atmosferă 2 pg C (miliarde pe tona de carbon), ceea ce reprezintă aproximativ 20% din totalul emisiilor generate de activitățile umane. În plus față de emisiile de carbon, coloanele de fum produc, de asemenea, poluanți atmosferici, inclusiv aerosoli cu ozon (O3) și aerosoli cu mod fin (de exemplu, PM2,5, particule cu un diametru mai mic de 2,5 μm).

Este bine cunoscut faptul că acești poluanți atmosferici pot agrava calitatea aerului în regiunile afectate de foc. Cu toate acestea, nu se știe că ele modifică și bugetul de carbon al terenurilor prin influențarea fotosintezei pădurilor nearse.

Recent, un nou studiu apărut în revista Nature Communications a explorat impactul ecologic al poluării aerului la incendiu. Creșterile în O3 și aerosolii au efecte opuse asupra sănătății plantelor. O3 este fitotoxic și reduce fotosinteza plantelor, în timp ce aerosolii pot favoriza fotosinteza prin creșterea radiației difuze. Nu este clar care este impactul net al acestor poluanți asupra biosferei din același foc. Acest studiu a combinat trei modele de ultimă oră și un set complet de observații de la sol, sateliți și din literatura de specialitate pentru a cuantifica impactul net al O3 și aerosolilor asupra productivității primare brute (GPP), o un instrument care măsoară fotosinteza totală din păduri.

La nivel regional, poluarea aerului provocată de incendiu aduce daune mai mari productivității pădurilor. În plus, poluarea din incendiu poate provoca efecte prin transportul emisiilor pe distanțe lungi.

Această cercetare nouă dezvăluie o verigă lipsă a impactului incendiului asupra ciclului global al carbonului. Daunele cauzate de productivitatea ecosistemelor nu se produc numai de la incendii, ci și în zonele adiacente prin intermediul transportului pe distanțe lungi a aerului poluat.

„Aceste efecte negative se pot exacerba în viitor, deoarece se estimează că incendiile vor escalada din cauza încălzirii globale”. a declarat Xu Yue, primul autor al studiului Institutului de Fizica Atmosferei de la Academia Chineză de Științe.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri