Aeroporturile pot alimenta 100.000 de case dacă ar fi acoperite cu panouri solare

Oamenii de știință au descoperit că aeroporturile au potențialul de a alimenta cu energie electrică peste 100.000 de locuințe cu ajutorul unor panouri solare de mari dimensiuni care ar putea fi amplasate pe acoperișurile acestora, scrie Euronews.

Cercetătorii de la Universitatea RMIT din Australia au descoperit că panourile solare rezidențiale nu generează nici pe departe la fel de multă energie ca panourile amplasate deasupra unor clădiri mari în aer liber, cum ar fi aeroporturile.

Se speră că, dacă se va trece de la amplasarea panourilor solare pe acoperișurile aeroporturilor la amplasarea unor panouri mai mici pe acoperișurile locuințelor, țara va putea ajunge mult mai repede la o economie cu emisii zero.

Cercetătorul Dr. Chayn Sun spune că ceea ce au descoperit arată potențialul de a folosi în mod util radiațiile solare din Australia.

„Australia primește atât de multă radiație solară, astfel încât fiecare aeroport din țară ar beneficia de pe urma instalării tipului potrivit de panouri solare. Același lucru s-ar putea face în multe aeroporturi și clădiri mari din întreaga lume.”

Prin amplasarea de panouri solare pe doar 21 de aeroporturi deținute de guvernul australian, s-ar putea produce o cantitate de energie de 10 ori mai mare decât cea produsă în prezent de cele 17.000 de panouri solare rezidențiale situate în Bendigo, Victoria, Australia de Sud.

Numai aeroportul din Perth are suficient spațiu pe acoperișul său pentru a produce de două ori mai multă energie solară decât cea folosită în Bendigo.

Echipa a descoperit că acest nou proiect are potențialul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 152 de kilotone pe an, ceea ce echivalează cu eliminarea a 71.000 de mașini de pe șosele.

Bineînțeles, mai multe panouri solare înseamnă și mai puțină ardere de cărbune în țară. Dr. Sun susține că aproximativ s-ar putea evita ca „63 de kilotone de cărbune” să fie arse în fiecare an dacă Australia ar decide să treacă integral la solarizarea energiei.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri