Aeroflota Capitalei

Capitala este bogata in pasari: 180 de specii! Ele impanzesc orasul si sunt printre putinele beneficiare ale actualei crizei economice. De 1 Aprilie isi serbeaza ziua, desi amenintate de Ministerul Mediului.

Text de Ileana Magureanu

„Criza favori zeaza pasarile“

Asa ne-a declarat Dan Hulea, director al Societatii Ornitologice Romane (SOR). Recesiunea economica a impus fie sistarea constructiilor, fie incetinirea ridicarii lor. Primul rezultat este ca natura beneficiaza de un moment de respiro.

Procesul accelerat de urban sprawl inlocuieste verdele cu beton si sticla. Orasul are tendinta de labartare, si zone intinse sunt supuse urbanizarii. „Fragmentarea habitatelor duce, in final, la disparitia tuturor speciilor“, adauga Hulea.

In aceasta perioada, pasarile prospera. Nu mai sunt amenintate coridoarele verzi care leaga orasul de spatiul extraurban. Criza face outsourcing pentru biodiversitate si pazeste mediul.

…Dar nu si Ministerul Mediului

De curand s-au purtat noi discutii referitoare la zonele verzi. In aceasta runda, Ministerul Mediului a luat partea betonului. „Nu putem sa salvam chiar toate spatiile verzi“, a declarat Adrian Craciun, reprezentatul MM la dezbatere. Asadar, natura ar putea pierde din nou teren, iar targetul de 26 mp/locuitor a fost deja uitat.

„Peticele de habitat urban trebuie extinse“, avertizeaza Dorina Purice, doctor in ecologie. Toti depindem de natura urbana. Eventualitatea construirii in parcuri ne priveaza nu doar de biodiversitate, ci si de aer curat.

Diversitate

„In Bucuresti sunt mai multe specii decat in alte capitale“, afirma Ciprian Fantana, manager de conservare la SOR. Orasul nostru nu poate rivaliza cu
Insulele Galapagos, dar beneficiaza de biodiversitate.

In oras au ramas zone care nu sunt urbane. Acestea au fost revendicate de natura. Un exemplu elocvent este Groapa Vacaresti. Initial proiectata pentru a fi un lac de acumulare, acum este o mlastina. Ea atrage in tot timpul anului specii foarte diverse de pasari.

„Tot mai multi oameni incep sa se uite la pasari, devin constienti de ele“, ne spune Dan Hulea. Ultimele observatii din Capitala indica prezenta a 180 de specii de pasari. Ele reprezinta o treime din numarul total din Uniunea Europeana.

Pasari la greu

„Perceptia oamenilor asupra pasarilor este negativa“, spune Dan Hulea. Ei le observa mai degraba pe cele zgomotoase si indraznete. Locuitorii Bucurestiului sunt ingrijorati cu precadere de ciori si de pescarusi. Aceste pasari sunt foarte inteligente si profita la maximum de prezenta oamenilor. Le intalnim adesea adunate in grupuri si survoland gropile de gunoi.

Pentru unele rapitoare mari, bucurestenii arata o grija nejustificata. Binevoitorii au obiceiul sa ia acasa puii aparent neajutorati sau sa-i duca la vreo gradina zoo. In cazul ciufului de padure, progenitura depaseste talia parintilor si nu mai incape in cuib. De aceea este lasat langa poalele unui copac si pazit de la inaltime. Interventia omului nu este recomandata.

Spring Alive

Conservarea poate fi atractiva. „Facem un concurs national, de picturi si desene, pentru toti copiii“, ne anunta Alida Barbu, Communication Officer la SOR. Anul trecut, desi promovarea a fost la scara mica, s-au adunat aproape 1.000 de observatii, in toata tara.
 
Proiectul Spring Alive presupune inregistrari personale in zone frecventate de oameni. El are ca target patru specii: cucul, barza, drepneaua si randunica. Copiii au ocazia sa-si exerseze abilitatile si, in acelasi timp, se familiarizeaza cu zburatoarele respective. Prin aceste activitati, protejarea pasarilor repurteaza succes si anul acesta.

Ziua pacalelilor

1 Aprilie nu este nicio pacaleala pentru pasari. In aceasta zi, inaripatele de pretutindeni isi sarbatoresc existenta pe Terra. 2009 este inca un an de recesiune, iar acesta reprezinta un moment de armistitiu intre natura si om. Sa incercam sa pastram pasarile alaturi de noi, si nu doar ca o simpla amintire pe cer.

De padure

Ciocanitoarea de gradina este o specie care prefera parcurile. In ultima suta de ani a avut un proces de expansiune dinspre sudul Balcanilor
inspre nordul Europei. Isi construieste cuibul in scorburi. Se hraneste cu diverse larve si insecte aflate pe sau sub scoarta copacilor. Dupa ce ies puii din ou, ei mai au nevoie de ingrijirea parintilor. Ciocanitoarea le duce hrana pana le cresc penele si se pot descurca singuri.

De apa

Pe toate lacurile Capitalei intalnim rata mare. Este o specie foarte adaptabila si-si poate amplasa cuibul in putin stuf, in iarba, dupa niste tevi de canalizare sau intr-o groapa. Imediat ce ies din ou, puii isi insotesc parintii pe apa. Desi sedentara, rata nu ramane toata viata in acelasi spatiu. Dupa ce ajunge la maturitate, paraseste lacul natal si-si cauta alt teritoriu. Exista doua perioade de pasaj: primavara si toamna.

Rapitoare de noapte

Ciuful de padure gaseste conditii propice doar in parcurile mari ale orasului. Iarna sunt mai multi ciufi decat vara. Unele exemplare provin din
nordul continentului, altele raman cu noi tot anul. Traiesc mai ales in cuiburi de cotofene. Dieta ciufului include atat sobolani si soareci, cat si alte pasari.

Rapitoare de zi

Vanturelul rosu este cea mai raspandita specie de soim de talie mica. Datorita capacitatii de adaptare, s-a urbanizat. Foloseste cuiburile ciorilor si cotofenelor: fie le ocupa pe cele parasite, fie alunga locatarii. Mananca rozatoare, insecte si reptile. Puii raman in cuib o luna dupa ce ies din ou. In acest timp sunt ingrijiti de parinti. Majoritatea migreaza spre sud, iar iarna raman mai ales masculii. Este o specie ocrotita prin lege.

Cea mai migratoare

Drepneaua neagra detine titlul pentru cea mai migratoare pasare. Deseori este confundata cu randunica. Ea este foarte comuna in Bucuresti, iar in iulie deja pleaca. Se hraneste numai cu insecte si iubeste foarte mult caldura. Daca se strica vremea, isi incetineste functiile vitale, intra
intr‑un fel de hibernare.
 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri