AE&E: Carbunele nu moare

Carbunele are viitor, dar trebuie sa ne concentram pe gasirea solutiilor de curatare si modernizare ale centralelor energetice pe baza de carbune, crede dr. Klaus Bärnthaler, director Business Unit, Environment/Flue Gas Cleaning Division, AE&E. Oana Neneciu relateaza de ce lumea nu se poate baza doar pe energiile alternative si de ce carbunele va face parte din viata noastra inca multi ani de acum inainte.

Romania, o piata atractiva

Compania AE&E a fost contractata in luna februarie 2008 pentru realizarea centralei de desulfurare a gazelor reziduale de la Turceni. Acesta este cel mai mare proiect pentru care a fost contractata AE&E in toata istoria companiei.

„Romania este, de fapt, una dintre pietele noastre cele mai importante. Daca ne uitam la investitiile in tehnologia de tratare a gazelor reziduale din ultimii ani vedem ca cei mai multi bani au fost investiti in Germania – tara cu cele mai multe centrale energetice care beneficiaza de aceasta tehnologie. Apoi vine Cehia, unde s-au facut multi pasi in aceasta directie si s-au implementat multe instalatii. Am observat ca si Romania a inceput sa investeasca si exista deja cateva centrale in care s-au implementat tehnologiile de mediu. Dintre aceste centrale, una este proiectul nostru cel mai important“, spune dr. Bärnthaler.

Avand exemplu proiectul de la Turceni si celelalte centrale mari din tara, vor apela la tehnologiile de curatare si eficientizare a productiei spera Dr. Klaus Bärnthaler, care spune ca eficien ta este dublata de obligativitatea centralelor de a se conforma normativelor europene. Oricum, cel mai important factor il reprezinta disponibilitatea investitionala a principalilor jucatori din sectorul energetic, mai crede directorul.

„Pe viitor si alte centrale energetice din Romania vor fi nevoite sa investeasca in tehnologii pentru mediu si, implicit, in tehnologia noastra de tratare a gazelor reziduale, asa ca estimam afaceri importante pe viitor in Romania“, explica Klaus Bärnthaler.
 
Acesta spune ca, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, centralele energetice vor fi nevoite sa urmeze legislatia in domeniu a Uniunii. Aceasta legislatie prevede implementarea instalatiilor de tratare a gazelor reziduale, a instalat iilor de desprafuire si restul tehnologiilor pentru protejarea mediului in centralele energetice deja existente.

„Ne mai asteptam, de asemenea, la noi investitii in centrale energetice si noi credem ca multe dintre vechile centrale vor fi, la un moment dat, desfiintate, si in locul lor vor fi construite centrale moderne. Ceea ce este foarte clar pentru noi este faptul ca Romania este o piata mare, o industrie in dezvoltare, deci este crucial pentru noi sa ne dezvoltam afacerile aici“, mai subliniaza directorul AE&E. 

Carbunele inca rezista

Productia de energie se va baza – si peste 50 de ani – tot pe carbune, considera dr. Bärnthaler. Compania pe care el o conduce a inteles de mult acest lucru si, in prezent, dezvolta sisteme pentru captarea si depozitarea carbonului. Deocamdata, compania functioneaza ca un centru de cercetare pentru tehnologii cat mai eficiente de inlaturare a carbonului, dar, din 2015, centralele energetice cu siguranta ca vor incepe implementarea acestor sisteme.

„Ne asteptam ca, incepand cu 2015, sa intre in operare primele centrale cu instalatii de indepartare a carbonului. Nu exista cale de iesire, trebuie sa gasim cai pentru carbune curat, eficienta mare, curatare si captare a carbonului“, arata Klaus Bärnthaler.

Calea cea mai simpla, din punctul de vedere al AE&E, pentru satisfacerea cererii in crestere de energie o reprezinta eficientizarea productiei si a investitiilor in centrale moderne care au pierderi reduse si un efect minim asupra mediului.

Investitiile in noi centrale sunt foarte importante deoarece, spune expertul, o centrala veche atinge un randament de intre 32-33 de procente, in vreme ce o centrala moderna ajunge la o rata de 50% a eficientei productiei.
 
„In opinia mea, carbunele are un viitor, trebuie sa aiba un viitor, daca luam in considerare eficienta si caile de a o realiza, cum sa producem eficient. Chiar daca productia de energie regenerabila se va dubla sau tripla, raman 70-80 de procente din cererea de energie, asa ca este imperativ necesar sa investim in modernizarea centralelor pe carbune deja existente, trebuie sa investim in noi centrale. Acesta este un subiect de viitor“, mai subliniaza reprezentantul AE&E.

Alternative

Productia de energie din surse alternative va creste, iar compania austriaca se implica in dezvoltarea centralelor pe baza de biomasa. Viitorul energetic reprezinta un mix intre energiile regenerabile si cea pe baza de combustibili fosili.
 
„Daca vrem sa fim realisti, trebuie sa spunem ca in viitor va fi un mix de energie pe baza de carbune si energii regenerabile. Energiile verzi, cum sunt cea solara, eoliana, biomasa, care cu siguranta vor creste ca productie, sunt viitorul, dar, pe de alta parte, nu putem neglija centralele pe carbune. Cred ca nu suntem realisti daca spunem „uitati de carbune, investiti in energie alternativa!“, avem nevoie de petrol, avem nevoie de carbune pentru energie si trebuie sa luam in considerare o singura tinta: eficienta centralelor pe carbune“, spune Klaus Bärnthaler.
 

spot_img

Ultimele știri