ADRIAN GOICEA: Proiecte de mai mari dimensiuni vor fi incepute anul viitor

Iberdrola , compania care a furnizat cea mai mare cantitate de energie regenerabila in 2010, a decis sa construiasca in Romania cel mai mare parc eolian din lume. Despre punctele forte care au atras liderul mondial in energie eoliana si care sunt urmatorii pasi ai Iberdrola in Romania ne-a vorbit Adrian Goicea, Country Manager Iberdrola Renovables Romania, in interviul acordat “Green Report”.

Va rog sa ne indicati care au fost motivele pentru care Iberdrola a hotarat sa investeasca in Romania si care este potentialul de energie regenerabila avut in vedere de Iberdrola in Romania?

Ratiunea pentru care Iberdrola a decis sa investeasca in Romania are mai multe componente. Prima o constituie resursa de vant in regiunea Dobrogea, considerata a doua ca marime in Europa. Al doilea motiv a fost existenta unei retele electrice bine articulate in zona, impreuna cu o retea de drumuri accesibile, si in al treilea rand, si nu cel mai putin important, l-a constituit cadrul legislativ lansat chiar in perioada noastra de debut in Romania.

Obiectivul nostru privind capacitatea potentiala de dezvoltat in Romania, bazata pe factorii favorabili mentionati, este de circa 1.600 MW, ceea ce se va constitui in cel mai mare proiect eolian din lume.
In prezent se afla in constructie primii 80 MW la Mihai Viteazu, judetul Constanta, care vor fi terminati si pusi in functiune in martie anul viitor. Proiecte de mai mari dimensiuni vor fi incepute anul viitor cu constructia statiei electrice de la Tariverde, la care se vor conecta intr-o prima faza circa 600 MW in parcuri eoliene care vor fi ridicate pe teritoriul comunelor invecinate.

Citeste aici noul numar al revistei Green Report: Energia regenereaza Romania

V-as ruga sa ne faceti o scurta prezentare a companiei Iberdrola.

Iberdrola este o companie privata, cotata la bursa, care are ca principal domeniu energia, cu toate componentele sale, generare, transport, distributie. Pentru a ilustra di-mensiunile corporatiei, mentionez ca Iberdrola are un capital de 36 de miliarde de euro, o cifra de afaceri de 25 de miliarde euro, un profit anual net (2010) de peste 3 miliarde de euro la o capacitate instalata de 44.000 MW, din care eoliana de 12.000 MW, ceea ce o desemneaza ca lider mondial in energie regenerabila. Iberdrola este prezenta in 23 de tari si are un numar de peste 30.000 de salariati.

Care este strategia de dezvoltare a companiei?

Strategia Iberdrola, lansata inca din anul 2001, consta in orientarea ferma catre noile tehnologii in domeniul energetic, indeosebi catre energii regenerabile, cu un accent deosebit pe energia eoliana, precum si in expansiunea internationala a pietei sale. Aceasta strategie a condus la pozitia actuala a corporatiei care, dintr-o societate locala de dimensiuni medii, s-a transformat intr-una dintre cele mai mari companii de utilitati pe plan mondial.

Aceasta strategie va continua, in mod evident, bazata pe rezultatele obtinute pana in prezent, pe lichiditatile si pe rezultatele financiare impresionante inregistrate, care permit alocarea de catre Iberdrola, in urmatorii doi ani, a unui volum de investitii de peste 16 miliarde de euro, orientate cu precadere spre energia eoliana, pentru care exista proiecte in perspectiva totalizand o capacitate de circa 52.000 MW.

Care este punctul de vedere al Iberdrola privind schimbarile legislative de care vor beneficia investitorii?

Noi ne-am pus mari sperante in cadrul legislativ si de reglementare a energiilor regenerabile, asa cum am subliniat si in primul meu raspuns, pe care il consideram deosebit de pozitiv atat pentru investitori, cat si pentru industria energetica insasi. Acesta a atras deja un volum important de investitii si aceasta directie trebuie continuata, reprezentand un mod eficient de a moderniza si dezvolta industria energetica a Romaniei.

Consideram ca un astfel de cadru stabil este esential pentru a atrage investitii si de a oferi conditii favorabile dezvoltarii de noi capacitati in acest domeniu. Stabilitatea legislativa inseamna planuri de afaceri fezabile si finantari solide pentru proiecte serioase.
Asteptam cu nerabdare punerea in aplicare efectiva a Legii 220/2008 privind energiile regenerabile, modificata prin Legea 139/2010, precum si emiterea Instructiunilor de aplicare a legii de catre ANRE ca raspuns al aprobarii de catre Comisia Europeana a schemei de sprijin al energiilor regenerabile in Romania. Cu cat acestea vor fi puse in aplicare mai devreme, cu atat va fi mai bine pentru viitorul investitiilor in energii regenerabile in Romania, care pot sa contribuie in mare masura la relansarea cresterii economice.

Care credeti ca va fi impactul acestor investitii asupra viitorului industriei energetice din Romania si asupra dezvoltarii economice in general?

Investitiile in energiile regenerabile in Romania vor avea un impact major intr-o multitudine de directii. In primul rand vor contribui la realizarea de catre Romania a sarcinii trasate de UE privind atingerea in 2020 a obiectivului de 24% in energii regenerabile.

Vor contribui la reducerea dependentei Romaniei de combustibilii fosili, atat proveniti din productia proprie, cat si din import, reducand astfel efortul financiar al tarii si asigurand o independenta si o securitate sporite din punct de vedere energetic.

Vor permite obtinerea unei energii curate si reducerea emisiilor poluante. Vor crea noi locuri de munca si noi meserii care vor duce la imbunatatirea nivelului de trai, mai ales in zone izolate si subdezvoltate in care sunt plasate de regula parcurile eoliene, contribuind astfel la bunastarea populatiei locale. Vor contribui, de asemenea, la dezvoltarea infrastructurii locale, cum ar fi drumurile, reteaua electrica etc., precum si la dezvoltarea industriilor orizontale.

Am enumerat aici numai o parte din avantajele unei astfel de dezvoltari.

Citeste:

Adrem investeste in biomasa

Energie din murdarie

Exclusiv G.R.: Zenith Solar, oglinzile care se-nvartesc dupa Soare

Gabriel Mihai, UniCredit Leasing Corporation: Principalul criteriu in analiza proiectelor il reprezinta cash flow-ul si capacitatea de rambursare

Radu Soviani: "Companiile sustenabile pot face fata crizei si rezista presiunilor financiare prin optimizarea costurilor"

Romania, potential solar de invidiat, dar neexploatat

spot_img

Ultimele știri