Administratia Obama a depus plangere pentru prima oara, miercuri, impotriva BP, pentru stabilirea responsabilitatii civile a grupului petrolier in explozia unei platforme petroliere ce a provocat cea mai grava maree neagra din istoria SUA si pentru a o despagubi cu miliarde de dolari, relateaza AFP.
Plangerea, depusa la tribunalul federal din New Orleans (Louisiana), mentioneaza pagube valorand „mult peste 75 de milioane de dolari”, legate de mareea neagra din Golful Mexic, in urma exploziei platformei petroliere Deepwater Horizon, exploatata de BP, la 20 aprilie.
Aceasta suma s-ar putea ridica in final la mai multe miliarde de dolari. De la Londra, compania BP s-a declarat pregatita sa coopereze cu Statele Unite. „BP va raspunde in timp util la acuzatiile administratiei (americane) si isi va continua cooperarea in toate anchetele conduse de administratie si in solicitarile sale de informare”, afirma grupul, intr-un comunicat.
BP a incalcat regulile de securitate
Administratia americana doreste stabilirea responsabilitatii civile a BP si a altor opt societati implicate, printre care detinatoarea platformei Transocean, in aceasta catastrofa soldata cu 11 victime.
„Statele Unite apreciaza ca a avut loc o incalcare a regulilor de securitate, in special pentru ca nu au fost luate masurile de precautie necesare pentru securizarea putului inainte de explozie”, a explicat, in timpul unei conferinte de presa, secretarul american al Justitiei, Eric Holder.
El a citat lacune in „controlul operatiunilor de supraveghere si mentenanta a putului”, „absenta operatiunilor de mentenanta a echipamentelor si instrumentelor celor mai performante disponibile si indispensabile pentru protejarea angajatilor, platformei, resurselor naturale si mediului”.
„Totalitatea pagubelor cauzate de mareea neagra (…) nu este cunoscuta si ar putea sa nu fie cunoscuta decat peste mai multi ani”, explica administratia, in plangerea sa. „Statul federal a raspuns mareei negre intr-o maniera inedita in ceea ce priveste amploarea, durata si valoare cheltuielilor”, continua textul.
Cresteri de profit pentru poluator
Administratia isi bazeaza solicitarea de compensatii financiare pe legile americane impotriva poluarii petroliere si privind mediul, „pentru pierderile administratiei cu operatiunile de curatare, pierderea castigurilor economice si prejudiciile ecologice”, a explicat Eric Holder.
El aminteste ca depunerea acestei plangeri nu este decat „prima etapa” a procedurilor judiciare viitoare. „Anchetele civile si penale continua si sarcina noastra consta in a ne asigura ca, in Statele Unite, contribuabilii nu vor suporta costul reabilitarii zonei sinistrate si al relansarii activitatii economice in regiune”, a subliniat secretarul.
Aceasta plangere a statului federal se adauga altor zeci depuse, dupa producerea catastrofei, de particulari, mici comercianti si intreprinderi care exploateaza resursele ecologice ale Golfului Mexic, al carui ecosistem fragil este unic in lume.
Aceste reclamatii au fost reunite intr-una singura in aceasta vara si predate spre solutionare unui judecator federal din New Orleans, Carl Barbier, care ar urma sa se ocupe in paralel si de dosarul intentat de administratia federala, potrivit Departamentului Justitiei.
In pofida publicitatii negative pe care a provocat-o aceasta maree neagra, BP a inregistrat cresteri spectaculoase de profit, obtinand in trimestul trei al anului 2010 un profit net de 1,785 miliarde de dolari.
De la inceputul lunii noiembrie, valoarea cheltuielilor legate de mareea neagra pentru BP a fost estimata la 40 de miliarde de dolari, dintre care pana in prezent a fost platita o treime.