Adevarul: Zmeiele, mai eficiente decat turbinele eoliene

Oamenii de stiinta estimeaza ca o tehnologie de producere a energiei electrice pe baza de zmeie poate asigura de 100 de ori necesarul energetic al planetei.

Specialistii de la Universitatea Tehnologica din Delft, Olanda, au realizat un experiment de obtinere a energiei electrice din energia vantului, prin folosirea unui zmeu de zece metri patrati. Energia care a fost obtinuta a fost utilizata pentru alimentarea a zece locuinte.

Energie pentru 100.000 de locuinte

Sustinatorul acestui proiect este profesorul Wubbo Ockles, fost astronaut. El va extinde parametrii experimentului si va dezvolta o tehnologie prin care urmareste captarea unei energii eoliene suficiente pentru generarea a 100 megawati de electricitate.

Pentru atingerea acestui obiectiv, profesorul Ockles va inalta un sistem de zmeie la 1.000 metri deasupra solului, acolo unde forta vantului este foarte mare. Cu energia astfel produsa se vor alimenta 100.000 de locuinte.

La randul sau, profesorul Ken Kaldeira, specialist in probleme climatice la Universitatea Stanford, estimeaza ca din energia vantului se poate obtine energie de 100 de ori mai mult decat necesarul planetar actual, conditia fiind sa poata fi captata energia vanturilor de mare altitudine. Simularile pe calculator arata ca o solutie viabila pentru acest deziderat o vor aduce sistemele de zmeie.

Manevrare alternativa

Sistemul de functionare al unei centrale eoliene bazate pe zmeie utilizeaza o manevare alternativa, prin care, atunci cand un zmeu se ridica, altul coboara.

Fiecare zmeu este legat de un generator electric care preia energia eoliana captata. Acesta este orientat in asa fel, incat nu necesita un consum mare de energie pentru a fi urcat si coborat.

In 2007, Google.org a investit 10 milioane de dolari in compania Makani, care produce energie electrica pe baza energiei eoliene captate de zmeie.

Tari precum Marea Britanie, Olanda, Irlanda si Danemarca, unde vantul sufla cu putere, si-au aratat deja disponibilitatea de a dezvolta centrale eoliene pe baza de zmeie, avand in vedere ca sunt mai rentabile.

Zmeiele capteaza forta inaltimilor

Comparativ cu centralele eoliene pe turbine, cele pe baza de zmeie au avantajul altitudinii de 100 de ori mai mare, la care capteaza energia vantului.

In timp ce turbinele eoliene capteaza vanturile de suprafata, la maximum 80 m altitudine, zmeiele se inalta si la 1.000 m.

La 80 m, viteza vantului este de aproape 5 m pe secunda, in timp ce la 800 m este de 7 m pe secunda.

Avantajul inaltarii zmeielor la 1.000 m este ca pot capta si forta curentilor de aer de mari altitudini, de tip „Jetstream".

Centralele eoliene bazate pe zmeie sunt recomandate acolo unde bat vanturi puternice.

spot_img

Ultimele știri