Un ziarist francez a publicat, zilele trecute, pe site-ul „Avenir climat”, un reportaj despre poluarea din Ploiesti. Acesta spune ca orasul romanesc, cu 250.000 de locuitori, situat la 50 de kilometri de Bucuresti nu asigura nimic din punct de vedere turistic strainilor care incearca sa-l viziteze.
„Orasul s-a dezvoltat in jurul industriei petroliere, sau mai degraba invers: puturile de petrol si rafinariile incercuiesc localitatea din toate partile”, descrie Benoit Kubiak, autorul articolului.
Acesta precizeaza ca zonele industriale sunt abandonate si lasate prada romilor in cautare de fier vechi, iar rafinariile care mai functioneaza au obtinut o derogare pana in 2012 pentru a se adapta normelor europene. Rezultatul: un aer irespirabil. „Mirosul de sulf si praful negru invadeaza orasul si patrunde pana in interiorul apartamentelor”, mai scrie jurnalistul francez.
Ploiestenii arunca deseurile la intamplare
In Ploiesti, deseurile sunt colectate de o intreprindere franceza, iar acest serviciu de salubrizare se lupta zi de zi cu indisciplina locuitorilor care nu ezita sa-si arunce gunoaiele unde se nimereste. Reporterul scrie si despre ghenele unde ploiestenii isi duc deseurile. „O deschizatura la fiecare etaj permite locatarilor sa scape de gunoaie.
Deseurile aterizeaza la subsol, intr-un loc unde nu exista pubele si a carui usa ramane mereu deschisa. Romii vin si isi desfasoara activitatea lor traditionala de recuperare a materialelor reciclabile, cum sunt metalul sau plasticul, precum si a resturilor de hrana cu care sa-si hraneasca porcii”, scrie acesta.
Actiunile ecologiste, greu de realizat
Juralistul vede insa si partea plina a paharului. El spune ca in oras exista tineri cu initiativa care incearca sa puna la punct programe menite sa protejeze mediul inconjurator. Vorbeste insa si despre obstacolele de care se lovesc acesti tineri entuziasti.
Principala cauza a retincentei romanilor cu privire la astfel de actiuni pare a fi mostenirea comunista, dupa cum remarca reporterul francez. Guvernarea de atunci ducea campanii pentru economisirea apei si a gazului, resurse disponibile la acea data doar cateva ore pe zi.
„Aceasta epoca, nu foarte indepartata, a lasat urme adanci in mentalitatea romanilor”, mai scrie jurnalistul. Campanile actuale pentru protectia mediului au un scop diferit , dar mesajul ramane acelasi, fapt pentru care toul se desfasoara atat de dificil.