Adevarul: Vom scapa de incalzirea globala timp de zece ani

Curentii oceanici tind sa scada temperaturile planetei, contrabalansand astfel efectele incalzirii globale
Incetinirea circulatiei oceanice va scadea efectul incalzirii globale in urmatorii cativa ani

Curentul Golfului provoaca, din nou, dispute. Efectele incalzirii globale se vor resimti mai putin in urmatoarea perioada, ca urmare a scaderii temperaturilor apelor oceanice in Europa si America de Nord. Aceasta este concluzia controversata a unui studiu publicat la sfarsitul saptamanii trecute, in revista "Nature".

O echipa de cercetatori coordonati de Noel Keenlyside de la Institutul de Stiinte Marine din Leibniz, din Germania, a spus ca, in urmatorii ani, temperaturile vor inregistra un declin din cauza incetinirii circulatiei curentilor oceanici. El isi bazeaza afirmatia pe rezultatele unui sistem computerizat pe care l-a pus recent la punct.

Acest sistem permite cunoasterea in amanunt a influentei pe care curentii oceanici o au asupra climei planetare. "Rezultatele noastre arata ca temperaturile globale se vor stabiliza sau se vor raci in cursul urmatorilor zece ani, ca urmare a fluctuatiilor naturale. Pe termen lung insa, temperaturile vor continua sa creasca", a specificat Noel Keenlyside.

Nordul Atlanticului se raceste

Curentul Golfului este un curent oceanic cald de su­pra­fata care deplaseaza apa din Golful Mexicului de-a lungul Oceanului Atlantic spre Marea Britanie. Curentul ocea­nic exercita influ­ente cli­matice la nivelul intregii planete.
Meteorologii germani spun insa ca acest curent inregistreaza o scadere a intensitatii, fapt pentru care va avea loc un efect de racire a apelor din nordul Oceanului Atlantic. Prin urmare, "ragazul" planetei nu va fi decat de aproximativ un deceniu. Aceasta este o evolutie susceptibila a tempera uraganele, canicula si intemperiile. Dar, pe termen lung, se va mentine tendinta de crestere a temperaturilor medii globale.

Rezultatele sunt "incurajatoare"

Richard Wood, climatolog la Biroul Meteorologic din Marea Britanie, a analizat rezultatele "incurajatoare" privind ameliorarea previziunilor meteo. El facea insa un comentariu asupra acestui articol aparut in revista "Nature", subliniind ca "anumite puncte merita sa fie clarificate. Circulatia termohalina nu depinde numai de temperatura, ci si de salinitatea apelor oceanice".

Teoria incetinirii acestui curent oceanic a mai fost avansata, in ultima vreme. Si cercetatorul Harry Bryden de la Centrul oceanografic national din Marea Britanie a iesit la rampa cu o astfel de teorie, in 2005.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri