Strainii vin in Gorj atrasi atat de fondul de vanatoare, cat si de frumusetea peisajului. Majoritatea sunt italieni, spanioli, belgieni si francezi
Padurile Gorjului, frumusetea peisajelor si bogatia fondului de vanatoare atrag din ce in ce mai multi vanatori, care bat sute si chiar mii de kilometri pentru a ajunge la Runcu, Tismana sau Polovragi.
Numai in aceasta toamna au sosit in Gorj aproximativ 30 de vanatori straini din tari precum Franta, Belgia, Italia, Germania si chiar din Statele Unite ale Americii. Acestia au impuscat, din fondurile de vanatoare din Gorj, sase cerbi, sapte capre negre si un caprior. In sezonul de vanatoare 15 mai 2006-14 mai 2007, zece vanatori din strainatate au poposit pe meleagurile judetului Gorj.
Trofee scumpe si ravnite
Orientarea strainilor catre judetul Gorj a inceput in anul 2002, cand Directia Silvica a judetului a incheiat un contract cu o firma comisionara care aduce vanatorii din alte tari.
„Firma respectiva ne face publicitate peste hotare, ne promoveaza vanatul, conditiile de cazare si frumusetile de nespus ale judetului, oamenilor de peste hotare, din tari precum Franta, Spania, Portugalia, Italia, Belgia, Germania, Rusia si chiar Statele Unite ale Americii. Vanatorii din SUA au batut zeci de mii de kilometri si au stat cateva zile in Gorj. Au ramas foarte incantati de frumusetile pe care le-au intalnit aici.
Este vorba despre pasiunea de a face si de a practica asa cum trebuie acest sport. Chiar daca nu au reusit sa impuste ceea ce si-au propus, americanii au plecat multumiti si au spus ca se vor intoarce.
Au venit cu avionul, i-am cazat la o pensiune, am organizat vanatoarea. A fost foarte frumos”, a precizat Ion Cosleba, angajat al Directiei Silvice Targu-Jiu, omul care se ocupa de organizarea partidelor de vanatoare pentru cei veniti de pe alte meleaguri. Din 2002 si pana in prezent, numarul strainilor care vin la vanatoare in Gorj s-a triplat si este in continua crestere.
Vor reveni cu sotiile
In acest sezon, Directia Silvica Gorj a aprobat vanarea mai multor specii de animale, dar indeosebi mistreti si cerbi, respectiv 64 de mistreti si 17 cerbi. De asemenea, se mai pot impusca 18 capre negre, 8 lupi, 17 capriori si 6 ursi.
„Sezonul acesta am aprobat pentru vanatoare numeroase animale, dintre care o parte au fost deja recoltate. Am obtinut venituri de aproximativ 50.000 euro de la vanatorii straini si speram ca pana la sfarsitul acestui an sa strangem inca atat.
De exemplu, saptamana trecuta, au venit trei americani si au vanat in padurile de la munte. Unul dintre ei avea 68 de ani. Am mai avut de curand doi belgieni, mai multi francezi, italieni si spanioli. Ii atrage frumusetea peisajelor, sunt pasionati de acest sport si vin an de an aici.
Ajung in tarile de origine si le mai povestesc si prietenilor cat de frumos este in Gorj, iar la anul vin mai multi. Avem unii care ne-au spus ca isi vor aduce si sotiile la vanatoare, sa vada cat este de frumos in Gorj”, a precizat Ovidiu Carstoc, seful Directiei Silvice Targu-Jiu.
Cu banii obtinuti din aceste vanatori se va plati chiria pentru fondurile de vanatoare care nu sunt in proprietatea statului, se va achizitiona hrana pentru animale si se vor achita salariile paznicilor de vanatoare, ale hranitorilor si ale supraveghetorilor. Directia Silvica Targu-Jiu administreaza in prezent 15 fonduri de vanatoare, 12 in zona de munte si trei in zona de deal. Suprafata totala este de 174 de mii de hectare. Cota de recolta pentru fiecare fond de vanatoare in parte este stabilita in asa fel incat nu este pusa in primejdie nicio specie de animale.
Echilibru ecologic
Potrivit lui Ion Cosleba, in momentul in care se stabileste cota de vanatoare pentru fiecare fond in parte, se are in vedere in primul rand pastrarea unui echilibru ecologic. Se aleg animalele mai batrane, se vor impusca unul sau doua exemplare pe fond, nu se ucid puii si nici femelele.
„Echilibrul ecologic trebuie pastrat cu sfintenie, dar nu de putine ori el este dat peste cap de braconieri. Acestia pot face sa dispara cu totul specii de animale in anumite zone, fapt care duce la inmultirea nepermisa a speciilor de animale aflate pe nivelul inferior al piramidei trofice, care pot distruge, la randul lor, nivelul inferior lor”, a spus Ion Cosleba.
Italienii sunt clienti fideli
Mai multi vanatori din Italia au venit in 2007 in Gorj, iar pentru partida de vanatoare organizata au fost mobilizati 15 padurari. Pentru actiune si pentru cele trei trofee de mistret care au fost recoltate in timpul vanatorii au fost incasati 3.200 de euro de catre Directia Silvica Targu-Jiu. Potrivit lui Ion Cosleba, cei cinci vanatori s-au mai delectat si cu observarea vanatului, au filmat si au facut fotografii, prin fata camerelor trecandu-le carduri de mistreti, ciute, cerbi carpatini, cerbi lopatari si caprioare.
Placut impresionati de modul cum au fost primiti si tratati, la plecare, trei dintre vanatori si-au facut rezervare in luna aprilie a acestui an pentru o noua partida de vanatoare, la cocos de munte, iar intregul grup este asteptat sa revina in aceasta toamna la vanatoarea de cerb si de capra neagra. „Unul dintre ei era urmasul unui conte din Ialia. Si ei, ca majoritatea vanatorilor, au fost incantati de ceea ce au vazut aici”, a spus Ion Cosleba.
Vanatoarea la munte, cea mai dificila
Organizatorul partidelor de vanatoare pentru straini ne-a povestit, de asemenea, despre trairile pe care le incearca cei care au acest hobby.
„Vanatoarea este un sport, in primul rand. Am avut vanatori straini care au plans dupa ce au impuscat un cerb foarte mare, s-au pozat cu el si plangeau de emotie. Mai este vorba despre pasiune, despre antrenament.
Exista mai multe tipuri de vanatori: de campie, de deal si montaniarzii. Vanatoarea la munte este cea mai grea, cu teren accidentat, poteci nestiute, mult de mers, ai nevoie de antrenament si rezistenta ca sa poti vana la munte. Dar ai ce vedea, ramai uimit de ceea ce vezi in padurile din zona de munte a judetului Gorj. Avem frumuseti nespuse”, a mai spus Ion Cosleba. In Gorj exista si fonduri de vanatoare care au o suprafata de 16 mii de hectare – Runcu, Gilort sau Oltet.
Cele mai valoroase trofee
Cele mai valoroase trofee recoltate in Gorj pana acum au fost un urs de 486 de puncte, care a costat 14.000 de euro si a fost impuscat la Tismana in 2004 de un spaniol si un alt urs de 463 de puncte, care a fost impuscat la Runcu in 2006 de un belgian.
Punctajul CIC este specific evaluarii trofeelor de vanatoare si a fost stabilit de Comitetul International Cinegetic, medalia de aur pentru un trofeu de urs incepand de la 300 de puncte.