Adevarul: Un soft urmareste evolutia padurilor

Inginerii automatisti impreuna cu silvicultorii din Spania au creat un program pe calculator ce simuleaza evolutia unei paduri.

Specialistii de la Politehnica din Madrid si Universitatea din Cordoba au pus la punct un program computerizat de urmarire virtuala a evolutiei unei paduri, in diverse conditii de mediu. Instrumentul, numit Vorest, reprezinta o cercetare importanta in domeniul ingineriei silvice si un bun exemplu despre cum informatica poate fi aplicata in rezolvarea problemelor din lumea reala.

Dezvoltarea unei paduri depinde foarte mult de spatiul de care dispun copacii care o alcatuiesc. Ba mai mult, arborii chiar concureaza intre ei pentru a-si castiga spatiul de care au nevoie pentru a se dezvolta in conditii optime. Utilizatorii programului Vorest pot calcula spatiul necesar fiecarui copac pentru buna dezvoltare a unei zone silvice, in conditiile date.

Programul Vorest se bazeaza pe ideea ca factorii de mediu exercita o mare influenta asupra fiecarui copac in parte intr-o regiune forestiera. Vorest calculeaza automat influenta pe calitatea solului, precipitatiile obisnuite sau lumina soarelui din regiunea respectiva o au asupra copacilor.

Programul, usor de manevrat

Padurea virtuala creste repede si silvicultorii pot incerca mai multe specii sau solutii de plantare, inainte de impadurire, pentru a fi siguri ca au ales varianta optima. Aplicatia produce doua tipuri de informatii vizuale. In primul rand, Vorest demonstreaza influenta regiunii asupra fiecarui copac, in fiecare punct al dezvoltarii sale. In al doilea rand, programul genereaza o reprezentare mai mult sau mai putin detaliata despre cum vor arata acesti copaci in mediul lor natural.

Utilizatorii pot manipula acest scenariu utilizand date care sa imbunatateasca, de exemplu, conditiile solului. Modificarile introduse produc un efect 3D. Aplicatia are o interfata usor de manevrat, astfel incat utilizatorii nu au nevoie de expertiza in computere pentru a opera cu acest sistem. Programele de simulare a dezvoltarii forestiere sunt foarte utile administratorilor de paduri, dar si cercetatorilor in domeniul silvic.

Vorest are in vedere copacul individual

Un sistem de simulare a cresterii padurilor descrie dinamicile care au loc la nivelul zonei impadurite. Dinamicile includ toate procesele de schimb care au loc in viata unor paduri sau chiar a copacilor care o alcatuiesc. Primele schimburi care au loc in campurile forestiere sunt legate de plantarea, cresterea si moartea copacilor. Exista multe sisteme de simulare a cresterii padurilor, dar ceea ce aduce nou sistemul Vorest este faptul ca are in vedere copacul individual in interiorul unei paduri, si nu padurea ca ansamblu.

Paulownia, ultima moda in materie de impaduriri

In Occident este la moda sa plantezi in jurul casei un arbore decorativ, care creste repede si se inmulteste usor. Ca si salcamul de la noi, Paulownia este plantata pe post de perdea vie si este apreciata pentru ca are frunze mari, ce impiedica privirile curiosilor, si flori care emana un parfum asemanator violetelor.
Numele plantei e legat de prenumele reginei Anna Pavlovna a Olandei, fiica tarului Paul I al Rusiei. In China, lemnul de Paulownia, foarte rezistent, e folosit in tamplarie si doar in Europa s-a pus accent pe rolul decorativ arborelui.

Dupa ce oamenii au constatat ca acest copac se dezvolta foarte rapid si se inmulteste usor, locuitorii oraselor europene s-au grabit sa-l cultive, descoperind astfel inca o arma in "lupta cu betonul" si defrisarile. Necunoscatorii si agricultorii considera ca Paulownia este o planta "invadatoare", acaparatoare si chiar daunatoare plantelor invecinate.

Dar pentru oraseni, Paulownia nu este o buruiana. Originara din nordul Chinei, Paulownia are corola bogata in flori liliachii, lungi de cinci-sase centimetri, ce emana un parfum special. Frunzele pot atinge un diametru de 60 centimetri. Mare consummator de dioxid de carbon, Paulownia este un bun aliat impotriva poluarii provocate de autovehicule.

Datorita perisorilor existenti pe partea inferioara a frunzelor si petiolului, arborele stie sa combata chiar si poluarea fonica, deoarece este un bun absorbant al zgomotelor. Singura problema este ca nu-i place solul uscat, calcaros, avand nevoie de un pamant fertil, afanat si umed. Paulownia este sensibila la gerurile puternice si ingheturile timpurii. Se inmulteste prin seminte, prin butasi de radacina sau prin crengute infipte in pamant. La maturitate poate atinge 25 de metri inaltime.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri