Astronomii amatori din intreaga lume il vor putea vedea cu lunetele, de pe terasele locuintelor.Bolovanul celest, descoperit abia in octombrie 2007, se indreapta cu toata viteza spre Marte. Specialistii spun ca diametrul sau este cuprins intre 150 si 600 metri.
Daca ar lovi Pamantul, ar provoca pagube imense. Dar nu suntem in pericol. Dupa ce traiectoria lui a fost calculata de cateva zeci de ori, la intervale regulate de timp, astronomii estimeaza ca va trece la 534.000 kilometri de Terra, dar la numai 26.000 kilometri de Marte. Probabilitatea ca el sa loveasca Planeta Rosie a scazut mult, insa nu s-a anulat complet.
Dincolo de frumusetea evenimentului astronomic, care pentru a fi admirat necesita telescoape cu diametrul de 7,5 centimetri sau mai mult, gandul ca un astfel de pietroi ar putea oricand sa loveasca Pamantul provoaca inca fiori reci. Acum mai bine de doua luni, lumea a fost zguduita de refuzul oficialilor NASA de a se ocupa de inventarierea obiectelor ceresti periculoase mai mici de un kilometru in diametru.
Presedintele Subcomitetului pentru Spatiu si Aeronautica din SUA, Mark Udall, a pus atunci un mare semn de intrebare asupra capacitatii oamenilor de a se apara de asteroizi. NASA se scuza si spune ca are deja un program in lucru, numit Spaceguard (paza spatiala). Conform acestuia, oamenii de stiinta urmeaza sa inventarieze cam 90% din asteroizii mai mari de un kilometru, pana la sfarsitul anului 2008.
E vorba insa doar despre acei asteroizi a caror traiectorie trece, la un moment dat, prin apropierea planetei noastre. Aceste obiecte au fost numite NEO, pornind de la numele lor in engleza: Near Earth Object (Obiect Apropiat de Pamant). Despre cei „mici", ca acesta care vine, nici nu poate fi vorba de supraveghere, desi, daca au peste 300 metri pot provoca distrugerea vietii pe Pamant…
Deocamdata suntem spectatori
Astronomii de la Universitatea din Arizona, care au descoperit primii asteroidul ce se indreapta spre Marte si l-au botezat 2007 TU24, spun ca l-au observat intamplator. Dupa ce l-au anuntat, el a intrat in atentia specialistilor si a fost urmarit de toate observatoarele astronomice ale Terrei. Centrul pentru studiul planetelor mici, din Paris, aminteste celor infricosati ca acest asteroid trece mult mai departe de noi decat cel din 2004, care s-a apropiat pana la numai 6.500 kilometri de Pamant.
De cand s-a format, in urma cu 4,5 miliarde de ani, Pamantul a fost deseori lovit de asteroizi sau comete. Aceste obiecte celeste, numite pe scurt NEO (de la Near Earth Objects, adica Obiecte de Langa Pamant), sunt un permanent pericol pentru noi.
Desigur, efectul asupra Terrei depinde de dimensiunile obiectului cu care ne ciocnim. Astfel, orice obiect intre 130 si 300 de metri diametru poate provoca pagube imense intr-un perimetru destul de larg, dar nu va provoca o catastrofa planetara. Sub 130 de metri, pericolul este mic, pagubele fiind mai mari doar daca impactul are loc intr-o zona locuita, caz in care ar putea muri cateva zeci de persoane.
Peste 300 de metri diametru, in functie de zona unde va lovi (in ocean sau pe uscat) exista riscul distrugerii vietii pe Pamant, iar peste un kilometru in diametru insasi planeta este afectata, putand pierde o portiune sau suferind o contopire cu NEO, in urma impactului rezultand una sau mai multe planete, toate diferite de Terra.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul