Modelul propus de autoritati este preluat din Elvetia si, daca isi va dovedi eficienta, va fi implementat si in alte zone din Romania.
Ursii gunoieri continua sa dea mari batai de cap autoritatilor. La o luna dupa ce un barbat a fost gasit sfasiat de un urs pe Tampa, la cateva sute de metri de Primarie, ministrul Mediului, Attila Korodi, si primarul Brasovului, George Scripcaru, au anuntat demararea unui proiect care sa stopeze intrarea animalelor in oras, in cautare de hrana la tomberoane.
„Ideea este ca ursii din generatiile care nu au avut posibilitatea sa se apropie de oras sa nu se obisnuiasca cu acest tip de hrana, la tomberon. Daca acest proiect-pilot isi dovedeste eficienta, il vom aplica si in alte zone, cum ar fi Valea Prahovei sau in zona turistica din Harghita sau in mediul rural din Covasna, unde s-au semnalat situatii de genul celor de la Brasov", a precizat Korodi.
La randul sau, Scripcaru spune ca trebuie incercata si aceasta solutie: „Daca functioneaza in alta tara (Elvetia – n.r.), de ce sa nu mearga si la noi? E o problema care ne apasa, aici la Brasov, si o stim cu totii. Speram sa o rezolvam o data pentru totdeauna".
Bariera de ultrasunete pe 12 kilometri
Proiectul presupune realizarea unei bariere formate din 600 de senzori care vor emite ultrasunete, pe o lungime de 12 kilometri, in jurul Brasovului.
Senzorii care vor fi alimentati de la reteaua publica de energie electrica vor emite ultrasunete continuu pe o distanta de 50 de metri, iar cei dotati cu celule fotovoltaice si care functioneaza cu energie solara intra in actiune doar cand sesizeaza animalul in apropiere, raza de emisie fiind de 25 de metri in acest caz.
In paralel cu instalarea barierei, autoritatile vor muta si hranitoarele pentru ursii din padure mult mai departe de oras.
Investitie de 300.000 de euro
Intregul sistem costa in jur de 300.000 de euro si este finantat de un grup de companii private din Brasov. Autoritatile sustin ca bariera de ultrasunete nu afecteaza omul si nici celelalte vietuitoare. Senzorii vor fi programati sa emita doar pe o anumita banda de frecventa, perceputa doar de ursii bruni, stabilita de specialistii Facultatii de Silvicultura din Brasov, care vor monitoriza aceasta actiune.
Aparatura va fi achizitionata in maximum doua luni si va fi pusa in functiune cel tarziu in primavara viitoare. Amplasarea senzorilor va incepe in jurul Tampei, pentru a proteja Centrul Istoric, dupa care se va continua cu cartierul Valea Cetatii si Noua.
Omul poarta vina
In Romania traiesc, in prezent, aproximativ 6.100 de exemplare de ursi bruni. Raportat la numarul total de circa 14.000 de exemplare care traiesc in toata Europa, aceasta cifra reprezinta aproximativ jumatate din populatia de ursi de pe continent.
Autoritatile sunt de parere ca natalitatea crescuta a fost determinata si de faptul ca patrupedele nu mai fac efort si isi gasesc mancarea foarte usor, avand in vedere ca zonele turistice s-au extins si turistii au hranit animalele.
„Administratorii pensiunilor au inceput sa-si faca probleme abia cand situatia a scapat de sub control", spun reprezentantii Ministerului Mediului.