Adevarul: Uleiul de palmier ameninta padurile planetei

Prietenii Pamantului au manifestat zgomotos la Bruxelles impotriva folosirii uleiului de palmier, simuland arderea turbei din Malaysia. Dupa ce au ajuns la concluzia ca incalzirea globala e generata in primul rand de taierea padurilor, organizatiile de mediu spun ca toate industriile ce provoaca defrisari ar trebui sa fie inchise

Reprezentantii asociatiilor neguvernamentale de protectia mediului protesteaza fata de folosirea uleiului de palmier drept carburant pentru transport. Ei spun ca cererea crescuta a europenilor pentru acest tip de combustibil nu face decat sa devasteze mediul in care cresc padurile naturale din Asia, unde se defriseaza paduri seculare pentru a planta palmieri.

Un raport recent al Asociatiei "Prietenii pamantului" arata ca unul dintre cei mai mari comercianti de ulei de palmier, Wilmar, taie ilegal padurile indoneziene si nu tine cont de drepturile localnicilor. Suprafetele despadurite sunt folosite pentru infiintarea fermelor de palmieri, in scopuri pur comerciale, fara a tine cont de impactul asupra mediului.

Pentru ca studiile arata pericolul provocat de angajamentul recent al europenilor de a inlocui 10% din carburantii folositi pentru transport cu ulei de palmier, reprezentantii Asociatiei "Prietenii pamantului" au cerut Uniunii Europene sa renunte la importul de ulei de palmier. In prima saptamana din luna octombrie, cand la Bruxelles a avut loc intalnirea organizatiei "Masa Rotunda pentru Sustenabilitatea Uleiului de Palmier", asociatie care certifica plantatiile de palmieri, mai multi activisti ecologisti au protestat zgomotos in fata cladirii unde a avut loc reuninea.

"Prietenii pamantului" au spus atunci ca Uniunea Europeana ar trebui sa renunte la folosirea uleiului de palmier pentru energie si transport, pentru ca acest fapt ar duce la plantatii cu mult mai mari decat in prezent, care nu ar fi sustenabile. De exemplu, Indonezia si Malaysia au un plan de a-s¬i dubla suprafetele de palmieri la 22 milioane de hectare.

Certificate pentru plantatii In aceste conditii, asocia¬tia "Masa Rotunda pentru Sustenabilitatea Uleiului de Palmier" (RSPO) nu poate solutiona problemele care apar din cererea crescuta de ulei de palmier. Marile companii vor cu tot dinadinsul sa obtina certificate pentru plantatii chiar daca acestea, intre timp, au devenit terenuri pentru culturi agricole. Acesta este unul dintre defectele sistemului de certificare al RSPO, cand o plantatie poate fi certificata ca sustenabila chiar daca, indirect, a cauzat despadurire.

Taierea padurilor a sporit incalzirea globala Un alt studiu al cercetatorilor olandezi de la Wetlands International arata ca dioxidul de carbon emanat in atmosfera in urma aprinderii turbei din terenurile din Indonezia si Malaysia a dus la incalzirea globala. Climatologul Marcel Silvius compara beneficiile uleiului de palmier cu dezastrul ecologic al defrisarii padurilor asiatice pentru plantarea de palmieri. El pretinde ca prin cultivarea palmierilor nu mai poate fi controlata emanatia de dioxid de carbon in atmosfera.

Mai putin CO2 Cu toate acestea, specialistii au recunoscut ca biodieselul obtinut din uleiul de palmier din Malaysia produce cu 80% mai putin CO2 in comparatie cu carburantii fosili. Recent, Peter Chin, ministrul malaysian responsabil cu uleiul de palmier, declara ca industria uleiului de palmier tine cont de problemele ridicate de ONG-uri privind mentinerea biodiversitatii si a padurilor, dar spune ca mai sunt multe de facut. "Angajamentul nostru e sa tinem seama de cerintele organizatiilor neguvernamentale pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon si pentru adoptarea practicilor agricole care conserva padurile", a spus Peter Chin.

Acesta a anuntat ca rezerva de ulei de palmier brut a crescut cu 2,7% fata de luna august, adica la 1,6 milioane de tone. Chin a mai spus ca, in 2007, vor fi exporturi-record din cauza cererii mari de pe pietele internationale. Vanzari-record in 2007 Analistii spun ca firmele care planteaza palmieri vor avea vanzari uriase pana la sfarsitul anului. Cei mai mari importatori sunt europenii, care accepta si preturile destul de ridicate de anul acesta. Prognozele arata ca si anul viitor uleiul va fi scump, din cauza productiei slabe din sud-estul Asiei si Chinei.

87% din padurile malaysiene au devenit plantatii de palmier

Un raport despre impactul productiei de ulei de palmier, publicat in 2005 de Asociatia "Prietenii pamantului" arata ca, intre anii 1985 si 2000, dezvoltarea plantatiilor de ulei de palmier a fost responsabila pentru despadurirea a 87% din suprafetele Malaysiei. In Sumatra si Borneo, aproape patru milioane de hectare de padure au fost schimbate in ferme de palmieri.

In prezent, numarul de hectare a ajuns la sase milioane in Malaysia si 16,5 milioane in Indonezia. Aproape toate padurile sunt in pericol de a fi taiate, chiar si Parcul National Tanjung Putting din Kalimantan. Astfel, multe specii, precum urangutanul, rinocierul, tigrul, gibonul si tapirul, sunt pe cale de disparitie. Mii de bastinasi au fost expulzati de pe pamanturile lor, iar alti 500 de indonezieni au fost torturati atunci cand au incercat sa se opuna. Focurile din padure care invaluie adesea regiunea in fum sunt facute de crescatorii de palmieri. Intreaga regiune e transformata astfel intr-un imens camp de ulei vegetal.

Inainte ca palmierii de ulei sa fie plantati, padurile, care inmagazineaza o cantitate mare de dioxid de carbon, sunt arse. Plantatiile sunt transformate apoi in paduri mlastinoase, care, dupa ce se usuca, se tranforma in turba. Cum turba uscata se oxideaza, cantitatea de dioxid de carbon e mult mai mare.

Istoria uleiului de palmier

Din fructele palmierului se prepara si untdelemnul. Uleiul de palmier e folosit foarte mult de populatia africana pentru gatit. Comerciantii europeni care faceau comert in partea de vest a Africii au vazut ca uleiul e ieftin si bun si l-au luat pentru consum inca de la inceputul secolului XlX. Pentru a face profit din comercializarea uleiului, englezii au plantat palmieri in Confederatia Asante, unde existau multi sclavi. In anul 1870, uleiul de palmier a inceput sa fie folosit pentru fabricarea sapunurilor, precum Palmolive.

In 1917, uleiul de palmier a fost introdus in Malaysia, prin infiintarea primei plantatii de palmieri de catre proprietarii englezi. Din 1960, guvernul a plantat foarte multi arbori cu scopul de a eradica saracia. Fiecare plantatie era intinsa pe patru hectare de teren. In 2004, Malaysia a produs 14 milioane tone de ulei de palmier de pe 38.000 kilometri patrati, fiind cel mai mare exportator de ulei de palmier din lume.

Urangutanul va disparea in 2012

Specialistii de la Natiunile Unite avertizeaza in studiul "Ultima sansa pentru urangutan – starea de urgenta", ca padurile naturale din Indonezia si Malaysia sunt distruse cu o asa de mare rapiditate, ca 98% din acestea pot fi distruse pana in 2022. Urangutanul, mascota nationala a Malaysiei, poate sa dispara mult mai devreme fata de previziunile anterioare. Fundatia britanica pentru supravietuirea urangutanului avertizeaza ca despadurile rapide care au loc in prezent pot duce la disparitia mamiferului in 2012.

"Planul "Mesei Rotunde pentru Sustenabilitatea Uleiului de Palmier" de a preveni distrugerea padurilor in tarile producatoare are deficiente si e destinat esecului in cazul in care cererea Uniunii Europene pentru ca uleiul de palmier sa fie folosit ca energie si carburant pentru transport continua.

Paul Clerk, presedintele Asociatiei "Prietenii pamantului"

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri